Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Takmer tretina obyvateľov južného Izraela uvažuje nad sťahovaním

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nad sťahovaním premýšľa 28 percent obyvateľov južného Izraela, ktorí žijú v palebnej línii extrémistov z pásma Gazy, vyplýva z výsledkov prieskumu.

Jeruzalem 4. decembra (TASR) - V dôsledku rakiet pravidelne pálených z pásma Gazy - a z toho plynúceho bezpečnostného rizika - zvažuje takmer tretina obyvateľov južného Izraela presťahovanie sa. S odvolaním sa na výsledky prieskumu o tom v utorok informovala agentúra DPA.

Nad sťahovaním premýšľa 28 percent obyvateľov južného Izraela, ktorí žijú v palebnej línii extrémistov z pásma Gazy, vyplýva z výsledkov prieskumu izraelského výskumného inštitútu pre prieskum a informácie.

Polovica obyvateľov v tejto časti Izraela tvrdí, že sa necíti bezpečne, ide najmä o strach pred raketami. Arabská časť obyvateľstva však zostáva, aj keď sa nemusí cítiť bezpečne, kvôli rodine. Židovskí obyvatelia udávajú ekonomické dôvody.

Výskum taktiež odhalil, že až 33 percent ľudí z juhoizraelských oblastí nemá kryt pre náletmi v blízkosti svojho domu. Priamo v dome ho nemá vybudovaných celkovo 42 percent opýtaných.

Niekoľko dní intenzívnych útokov Izraela zameraných na objekty militantnej skupiny Islamský džihád si v pásme Gazy v novembri vyžiadali najmenej 35 obetí na životoch. Sú medzi nimi aj tri ženy a osem detí. Na Izrael bolo za ten istý čas odpálených približne 360 rakiet. Intenzívne obojstranné ostreľovanie sa skončilo v polovici novembra dohodou o prímerí.

I keď na izraelskej strane neboli hlásené straty na životoch, obyvatelia z palebnej línie trpia po ostreľovaní stresovými symptómami.

Pásmo Gazy je pod blokádou Egypta a Izraela viac ako desaťročie, od roku 2007, keď sa v ňom ujalo vlády hnutie Hamas. Medzinárodné ľudskoprávne organizácie Izrael kritizovali za obmedzovanie pohybu dvoch miliónov obyvateľov.