Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Talian mal po dovolenke pozitívny test na covid, opičie kiahne a HIV

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Informáciu zverejnili výskumníci z Catanskej univerzity (Universita di Catania) na Sicílii v odbornom časopise The Journal of Infection.

Rím 25. augusta (TASR) - Muž z Talianska bol po návrate z dovolenky v Španielsku pozitívne testovaný na koronavírus, opičie kiahne a HIV. Ide o prvý známy prípad súbežnej nákazy týmito troma ochoreniami. Informáciu zverejnili výskumníci z Catanskej univerzity (Universita di Catania) na Sicílii v odbornom časopise The Journal of Infection. Vo štvrtok o tom informoval britský denník The Independent.

Talian (36) pociťoval únavu, mal horúčku a bolelo ho hrdlo niekoľko dní po návrate zo Španielska, kde mal nechránený sex. Na Covid-19 bol pozitívne testovaný 2. júla. V nasledujúcich dňoch sa mu na tele objavili vyrážky a 5. júla vyhľadal lekársku pomoc v nemocnici v Palerme. Tam mu vyšiel pozitívny test na opičie kiahne.

Pri ďalších vyšetreniach lekári zistili aj nákazu vírusom HIV-1. Výskumníci sa domnievajú, že infekcia týmto vírusom bola relatívne nedávna. Talian uviedol, že negatívny test na HIV mal naposledy vlani v septembri. Po zotavení sa z príznakov covidu a opičích kiahní muža z nemocnice prepustili do domácej izolácie.

"Tento prípad ukazuje, ako sa môžu príznaky opičích kiahní a koronavírusu prekrývať a potvrdzuje, že v prípade koinfekcie sú anamnéza a sexuálne návyky kľúčové na stanovenie správnej diagnózy," napísali výskumníci z Catanskej univerzity. Dodali, že muž bol na opičie kiahne pozitívny aj 20 dní po prvom teste. Naznačuje to, že v takomto špecifickom prípade môže infekčnosť pretrvávať aj po ustúpení príznakov ochorenia.