Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Taliani zadržali muža, ktorý sa vydával za pilota a cestoval v kokpite

Foto: TASR/AP

Kauza pripomína príbeh Franka Abagnala, ktorý v 60. rokoch 20. storočia ako falošný pilot nalietal vyše 1,6 milióna kilometrov.

Rím 23. septembra (TASR) - Na letisku v Turíne zadržali v piatok nezamestnaného 32-ročného Taliana, ktorý v uniforme pilota a s falošnými dokladmi cestoval v pilotnej kabíne komerčnej leteckej spoločnosti, do Turína priletel z nemeckého Mníchova. Oznámila to v sobotu talianska polícia.

Uviedla, že muž, ktorého pravé meno nezverejnila, cestoval v kokpite najmenej jedenkrát ako "tretí pilot". Pod menom Andrea Sirlo si vytvoril falošnú totožnosť pilota leteckej spoločnosti Lufthansa a tiež stránku na Facebooku, kde sa "chválil" neexistujúcimi priateľmi z leteckých posádok.

Kauza pripomína príbeh Franka Abagnala, špičkového odborníka, ktorý v 60. rokoch 20. storočia nalietal vyše 1,6 milióna kilometrov ako falošný pilot leteckej spoločnosti Pan American. Dobrodružstvá tohto muža sfilmoval v úspešnej komédii Chyť ma ak to dokážeš (2002) s Leonardom DiCapriom v hlavnej úlohe režisér Steven Spielberg.

Falošný pilot mal na sociálnej sieti fotografie v uniforme

Polícia Sirla zadržala po niekoľkomesačnom sledovaní. Na "kapitána" ju pred niekoľkými mesiacmi upozornil pracovník leteckej správy, ktorému sa muž zdal na túto funkciu primladý. Sirla vypátrali podľa fotografií, ktoré mal zavesené na svojom profile na Facebooku. Pózuje na nich v uniforme pilota so slnečnými okuliarmi na očiach pred viacerými lietadlami.

Polícia dnes informovala, že vyšetruje, či falošný pilot takto neabsolvoval viacero letov.

Lufthansa sa odmietla k prípadu vyjadriť s tým, že to vyšetruje polícia.

Tá na dnešnej tlačovej konferencii ukázala bielu košelu s frčkami a čierne sako s pilotnými prúžkami prišitými na manžetách, Uviedla, že zhabala Sirlovi falošný životopis, letecké odznaky a parkovacie povolenie zamestnanca letiska.

Turínske letisko vo vyhlásení poprelo, že by vydalo parkovacie povolenie na meno Andrea Sirlo.

Profil na webovej stránke, kde užívatelia môžu vysledovať svoje lety, ukázal, že "pilot Andrea Sirlo" letel z letiska v Mníchove do Turína už 23. októbra 2011. Mníchovské letisko sa ku kauze zatiaľ nevyjadrilo.

Falošné priezvisko Sirlo, ktoré si novodobý "pilot" zvolil, je v skutočnosti názov leteckého koridoru nad Turínom, informovala tlačová agentúra Reuters.

Muža obvinili z ohrozenia bezpečnosti letovej prevádzky a prisvojenia si falošného titulu pilot. Počas vyšetrovania zostáva na slobode.