Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Talianska pobrežná stráž v noci zachránila viac než 1000 migrantov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Talianska premiérka Giorgia Meloniová v utorok v prvom prejave po nástupe do funkcie sľúbila, že zastaví príliv migrantov na lodiach z Afriky, pripomína AFP.

Rím 26. októbra (TASR) - Talianska pobrežná stráž oznámila, že v noci na stredu v Stredozemnom mori zachránila viac než tisíc osôb z paluby dvoch plavidiel a našla dve mŕtve telá. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Dve "rozsiahle" záchranne operácie sa uskutočnili pri východnom pobreží Sicílie neďaleko mesta Syrakúzy. Záchranárov v utorok mimovládna organizácia Alarm Phone upozornila, že dve lode majú ťažkostí. Obe vyplávali spoločne z Líbye a na palube viezli spolu viac než 1300 osôb.

Talianska pobrežná stráž z prvej lode zachránila 416 migrantov a ďalším 78 pomohla španielska hliadkovacia loď z Európskej agentúry pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex). Z druhej lode zachránili 663 ľudí a našli dve mŕtve telá.

Talianska premiérka Giorgia Meloniová v utorok v prvom prejave po nástupe do funkcie sľúbila, že zastaví príliv migrantov na lodiach z Afriky, pripomína AFP. Vláda chce "zastaviť nelegálne odchody (migrantov) a rozbiť siete pašerákov ľudí", povedala premiérka.

Nový taliansky minister vnútra Matteo Piantedosi v stredu pre taliansky denník La Stampasi povedal, že dve lode, ktoré pod vlajkami Nemecka a Nórska zachraňujú na mori utečencov "nie sú v súlade s duchom európskych a talianskych nariadení" o bezpečnosti hraníc a preto zvažuje, či im zakáže vstup do talianskych vôd.

Zodpovednosť za migrantov, ktorí sa na ich palubu nalodili v medzinárodných vodách, podľa Piantedosiho nesú štáty, pod vlajkou ktorých sa lode plavia. Tieto humanitárne plavidlá považuje za jeden z faktorov, ktoré môžu lákať utečencov k migrácii.