Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Talianska pobrežná stráž zakázala lodi Alan Kurdi opustiť prístav

Na archívnej snímke zo 17. apríla 2020 záchranná loď Alan Kurdi prepravujúca migrantov, sa plaví v Stredozemnom mori v 14-dňovej karanténe. Talianska pobrežná stráž zakázala v stredu 6. mája nemeckej lodi Alan Kurdi, zameriavajúcej sa na záchranu migrantov v Stredozemnom mori, opustiť prístav v sicílskom Palerme. Uviedla, že pri utorkovej prehliadke tohto plavidla našla "niekoľko nezrovnalostí". Nezrovnalosti sú technickej a operačnej povahy. Podľa pobrežnej stráže súčasný stav lode ohrozuje zdravie všetkých ľudí na palube. Foto: TASR/AP

Charitatívna organizácia Sea-Eye, ktorá loď prevádzkuje, označila v stredu rozhodnutie za absurdné.

Rím 6. mája (TASR) – Talianska pobrežná stráž dnes zakázala nemeckej lodi Alan Kurdi, zameriavajúcej sa na záchranu migrantov v Stredozemnom mori, opustiť prístav v sicílskom Palerme. Uviedla, že pri utorkovej prehliadke tohto plavidla našla "niekoľko nezrovnalostí", píše agentúra DPA.

Charitatívna organizácia Sea-Eye, ktorá loď prevádzkuje, označila v stredu rozhodnutie za "absurdné". Podľa jej predstaviteľov to po celý zvyšok mája znemožňuje pokračovať v záchranných operáciách.

Rozhodnutie prišlo po utorkovej inšpekcii lode a bude platiť, pokiaľ "zistené nezrovnalosti nebudú napravené", uviedla v stanovisku pobrežná stráž.

Nezrovnalosti sú technickej a operačnej povahy. Podľa pobrežnej stráže súčasný stav lode ohrozuje zdravie všetkých ľudí na palube.

Pobrežná stráž zároveň dodala, že Nemecko, pod ktorého vlajkou sa loď plaví, musí zakročiť a zabezpečiť dodržiavanie medzinárodných námorných zákonov a pravidiel likvidácie odpadu.

Organizácia Sea-Eye uviedla, že "bude spolupracovať s nemeckými aj talianskymi úradmi". Nedostatky na lodi označila za "technicky vyriešiteľné".

"Faktom je, že posádka Alan Kurdi zachránila celkom 688 životov bez ujmy na zdraví členov posádky alebo zachránených migrantov," zdôraznila organizácia.

Loď dosiaľ v Taliansku a Španielsku prešla za uplynulých 16 mesiacov štyrmi prehliadkami. Podľa stanoviska Sea-Eye "je pre pobrežné štáty normálne skontrolovať loď iného štátu raz ročne".

Začiatkom apríla loď zachránila viac ako 140 migrantov pri pobreží Líbye, ktorí následne strávili na lodi blízko prístavu Palerma dvojtýždňovú karanténu.

V pondelok sa posádka spolu s migrantmi vylodila v palermskom prístave. Taliansko v dôsledku pandémie koronavírusu neumožňuje okamžité vylodenie migrantov na pevnine, čo ľudskoprávne organizácie kritizujú.

Loď Alan Kurdi je pomenovaná po sýrskom chlapcovi, ktorý sa v roku 2015 utopil pri pokuse prekročiť turecko-grécku morskú hranicu.