Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Talianska polícia zadržala 18 ľudí pre zber chráneného druhu mäkkýšov

Ilustračná foto. Foto: TASR/DPA

Táto skupina mala zbierať lastúrniky druhu zátuľník dlabavý (Lithophaga lithophaga), ktoré sú zákonom chránené.

Rím 28. júla (TASR) - Talianska pobrežná stráž zadržala v stredu 18 ľudí pre ilegálny zber vzácneho druhu mäkkýšov. Podľa polície išlo o organizovanú zločineckú skupinu operujúcu v oblasti chráneného pobrežia južne od Neapola. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podozrivých polícia zadržala po trojročnom vyšetrovaní. Táto skupina mala zbierať lastúrniky druhu zátuľník dlabavý (Lithophaga lithophaga), ktoré sú zákonom chránené.

Zber zátuľníka dlabavého je od roku 1998 v Taliansku zakázaný. Ide totiž o ohrozený druh, ktorého zber pomocou rôznych nástrojov narúša morský ekosystém. Ako uvádza Reuters, zadržaní pri zbere lastúrnikov prichytených na kamene neďaleko mesta Sorrento v juhotalianskom regióne Kampánia používali kladivá.

Tieto vzácne mäkkýše, považované za kulinársku špecialitu, sú dlhšie ako bežné druhy mäkkýšov a majú hnedšiu lastúru. Na čiernom trhu sa predávajú až za 200 eur za kilogram.

Zadržaní sú podľa miestnej prokuratúry obvinení z viacerých trestných činov vrátane nelegálneho rybolovu, ničenia morských biotopov a predaja neoverených potravín. Zločinecká organizácia, operujúca údajne od roku 2016, bola tiež zodpovedná za zber a predaj mušlí z mimoriadne znečistenej oblasti v blízkosti ústia rieky, v ktorej sa nachádzajú uhľovodíky a ťažké kovy.

Ako pripomenula agentúra Reuters, polícia pred necelými troma mesiacmi rozložila na neďalekom ostrove Capri ďalšie dve organizované skupiny zaoberajúce sa zberom zátuľníka dlabavého.