Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Talianska polícia zatkla 40 osôb pri zásahu voči Ndranghete

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Medzi zadržanými osobami sú aj štyria Albánci a dvaja Číňania.

Miláno 30. mája (TASR) - Talianska polícia podnikla v utorok rozsiahly zásah voči zločineckej organizácii 'Ndrangheta, počas ktorého zatkla 40 ľudí podozrivých z účasti na pašovaní drog z Latinskej Ameriky. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

"Dnešný zásah bol kľúčovou operáciou, ktorá ukázala, že 'Ndrangheta je ako chobotnica, ktorá dosiahne všade a ktorá má prepojenia po celom svete," uviedol kapitán talianskej Finančnej stráže (Guardia di Finanza) Angelo Santori.

Medzi zadržanými osobami sú aj štyria Albánci a dvaja Číňania. Ďalším podozrivým v siedmich talianskych regiónoch boli nariadené obmedzenia pohybu.

Kriminalisti celý prípad vyšetrovali od konca roka 2019. Členovia zločineckej siete podľa ich zistení pri pašovaní narkotík spolupracovali s vplyvnými drogovými kartelmi a gangami z Brazílie, Kolumbie, Peru, Mexika a Bolívie. Získané peniaze potom "prali" prostredníctvom siete nelicencovaných čínskych finančných maklérov, ktorí ich prevádzali do obchodných spoločností v Číne a Hongkongu.

Podozriví podľa talianskej Finančnej stráže doviezli z Južnej Ameriky minimálne 1,2 tony kokaínu, 450 kg hašiša a 95 ton marihuany. Podarilo sa im pri tom zarobiť viac než päť miliónov eur.

Talianskym vyšetrovateľom pomohla skutočnosť, že sa im podarilo rozlúštiť šifrovanú digitálnu komunikáciu jej členov, pri čom asistoval aj tím Europolu a americké ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť.

Zločinecká organizácia 'Ndrangheta má korene v juhotalianskej Kalábrii. Postupom času sa stala najvplyvnejšou mafiou v Taliansku a jednou z najväčších zločineckých sietí na svete.