Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Talianska štúdia: Protilátky na covid trvajú osem mesiacov po nakazení

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Dve tretiny skúmaných pacientov tvorili muži a priemerný vek bol 63 rokov.

Rím 11. mája (TASR) - Protilátky na koronavírus zostali v krvi pacientov s ochorením COVID-19 najmenej osem mesiacov po nakazení, oznámili v utorok talianski vedci. Informáciu priniesla tlačová agentúra AFP.

Protilátky sa v krvi nachádzali "bez ohľadu na vážnosť ochorenia, vek pacientov alebo prítomnosť iných chorôb", uvádza sa vo vyhlásení nemocnice San Raffaele v Miláne.

Výskumníci, spolupracujúci s talianskym štátnym zdravotníckym ústavom ISS, skúmali 162 pacientov s príznakovou nákazou koronavírusom, ktorí prišli na pohotovosť počas prvej vlny pandémie vlani v Taliansku.

Vzorky krvi im odobrali v marci a apríli a tým, čo prežili, znova koncom novembra. Zomrelo približne 29 pacientov.

"Prítomnosť neutralizujúcich protilátok, ktoré časom ubúdajú, bola veľmi trvácna - osem mesiacov po stanovení diagnózy sme zistili iba troch pacientov, u ktorých sa už neukázala pozitivita na test (na protilátky)," písalo sa vo vyhlásení vedcov vydanom spoločne s ISS.

Štúdia zverejnená vo vedeckom časopise Nature Communications takisto zdôraznila dôležitosť rozvinutia protilátok pri vyliečení sa z koronavírusu.

"Tým ľuďom, ktorým sa nevytvoria protilátky do 15 dní od nakazenia, viac hrozí, že sa u nich rozvinie vážny priebeh ochorenia COVID-19," dodali vedci vo vyhlásení.

Dve tretiny skúmaných pacientov tvorili muži a priemerný vek bol 63 rokov. Približne 57 percent z nich malo aj pridružené ochorenie, predovšetkým vysoký tlak a cukrovku.