Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Talianska vojenská prokuratúra žiada doživotie pre ruského špióna

Ilustračné foto. Foto: TASR

Ako dôkazy prokuratúra predložila zábery, na ktorých je údajne zachytený Biot pri fotografovaní série dokumentov a obrazovky počítača mobilom.

Rím 9. marca (TASR) - Vojenská prokuratúra v Ríme vo štvrtok požiadala o doživotie pre dôstojníka talianskych námorných síl Waltera Biota, obvineného z predaja tajných dokumentov predstaviteľovi ruského veľvyslanectva v marci 2021. TASR informuje podľa talianskej agentúry ANSA.

Ako dôkazy prokuratúra predložila zábery, na ktorých je údajne zachytený Biot pri fotografovaní série dokumentov a obrazovky počítača mobilom.

"Niektoré z 19 dokumentov, ktoré Biot odfotografoval, boli tajné dokumenty Severoatlantickej aliancie (NATO) s vysokou dôležitosťou z vojenského hľadiska a jeden bol označený ako prísne tajný," uviedol prokurátor.

Walter Biot po dlhoročnej službe na vojenských lodiach pôsobil päť rokov v kancelárii náčelníka štábu vojenského námorníctva. Podľa zatykača sa na USB kľúči, ktorý chcel odovzdať ruskému diplomatovi, našlo 181 fotografií utajovaných dokumentov vrátane deviatich označených ako vysoko dôverné a ďalších 47 tajných dokumentov NATO.

Taliansko malo v minulosti dobré vzťahy s Ruskom a táto špionážna aféra prispela k obavám, že Moskva ho zneužívala pre svoju nezákonnú činnosť v EÚ a NATO.