Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Talianska pravica podporí vo voľbe prezidenta Elisabettu Casellatiovú

Poslanec vhadzuje svoj hlas do volebnej schránky počas štvrtého kola hlasovania v dolnej komore talianskeho parlamentu v Ríme 27. januára 2022. Foto: TASR/AP

Mnohí poslanci z ľavicového spektra ju nepodporia, keďže je lojálnou nasledovníčkou Berlusconiho politiky a je známa svojím postojom proti interrupciám či zväzkom osôb rovnakého pohlavia.

Rím 28. januára (TASR) - Stredopravé strany v Taliansku sa v piatok zhodli, že v piatom kole voľby novej hlavy štátu podporia predsedníčku Senátu Mariu Elisabettu Casellatiovú. Disponujú dokopy približne 450 hlasmi, avšak na zvolenie prezidenta je potrebná jednoduchá väčšina 505 hlasov z 1009 voliteľov. Informovala o tom agentúra APA.

Casellatiová (75) je členkou strany Vpred Taliansko (Forza Italia) bývalého premiéra Silvia Berlusconiho a šéfkou hornej komory parlamentu je od roku 2018. Agentúra AFP upozorňuje, že mnohí poslanci z ľavicového spektra ju nepodporia, keďže je lojálnou nasledovníčkou Berlusconiho politiky a je známa svojím postojom proti interrupciám či zväzkom osôb rovnakého pohlavia.

K stredopravým politickým subjektom v Taliansku okrem zmienenej Forza Italia patria i protiimigračná Liga Severu Mattea Salviniho a krajne pravicová strana Bratia Talianska (Fratelli d’Italia, FdI).

Šéf sociálnych demokratov (PD) Enrico Letta však varoval pred nebezpečenstvom rozpadnutia vládnej koalície pod vedením premiéra Maria Draghiho, ak by stredopravá aliancia presadila vlastného kandidáta bez podpory iných subjektov.

Enrico Letta, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


Talianske tlačové agentúry informovali, že na piatok sú naplánované na rozdiel od predošlých dní až dve kolá voľby: prvé sa začalo o 11.00 h a druhé sa má konať popoludní od 17.00 h.

Voľby prezidenta sa začali ešte v pondelok, avšak v dôsledku nedosiahnutia dohody veľkých strán sa neočakávalo, že prvé tri kolá počas úvodných troch dní prinesú nejaký výsledok, keďže na zvolenie bola potrebná dvojtretinová väčšina hlasov. Prezidenta sa nepodarilo zvoliť ani vo štvrtom kole, od ktorého stačí jednoduchá väčšina 505 hlasov.