Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Talianskeho premiéra zaočkovali dvoma rôznymi vakcínami proti covidu

Mario Draghi, archívne foto. Foto: TASR/AP

Podobne bola zaočkovaná aj nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá dostala ako prvú dávku očkovaciu látku od spoločnosti AstraZeneca a druhú dávku vakcíny od spoločnosti Moderna.

Rím 22. júna (TASR) - Talianskeho premiéra Maria Draghiho v utorok zaočkovali druhou dávkou vakcíny proti koronavírusu. Podobne ako v prípade Merkelovej bol zaočkovaný dvoma vakcínami od rôznych spoločností, informovala agentúra AFP.

Draghi (73) dostal ako prvú dávku očkovaciu látku od spoločnosti AstraZeneca. Minulý týždeň však oznámil, že po prvom očkovaní sa v jeho tele vytvorilo málo protilátok, a preto sa rozhodol pri druhej dávke vakcíny zmeniť výrobcu - zaočkovali ho vakcínou od konzorcia Pfizer/BioNTech.

Podobne bola v utorok zaočkovaná aj nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá dostala ako prvú dávku očkovaciu látku od spoločnosti AstraZeneca a druhú dávku vakcíny od spoločnosti Moderna.

Taliansko začiatkom júna zmenilo svoju očkovaciu politiku a ľudí nad 60 rokov prestali očkovať vakcínou od spoločnosti AstraZeneca.

Predstaviteľ Európskej liekovej agentúry (EMA) Marco Cavaleri sa začiatkom júna vyjadril, že v dôsledku obáv spôsobených zriedkavými prípadmi krvných zrazenín by sa krajiny EÚ mali vyhýbať podávaniu očkovacej látky od spoločnosti AstraZeneca ľuďom starším ako 60 rokov. Miesto toho odporučil krajinám používať práve vakcíny od spoločnosti Moderna či konzorcia Pfizer/BioNTech, ktoré sú založené na technológii mRNA.