Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Talianskemu generálovi pozastavili výkon služby pre sporné vyjadrenia

Ilustračná snímka Foto: TASR

Minister Crosetto rozhodnutie obhajoval tým, že Vannacci svojimi vyjadreniami poškodzuje princíp neutrality ozbrojených zložiek a ich reputáciu.

Rím 28. februára (TASR) - Vysokopostavenému talianskemu generálovi pozastavili výkon služby na 11 mesiacov pre sporné vyjadrenia o homosexuáloch, aktivistoch a imigrantoch. Na toto obdobie mu znížia plat o polovicu, informuje TASR podľa správy agentúry DPA.

Generál Roberto Vannacci vlani publikoval knihu "Il mondo al contrario" (Svet naruby) bez vedomia vlády alebo armádneho vedenia. V knihe tvrdil, že homosexuáli nie sú normálni a hovoril o údajnej "diktatúre menšín". V Taliansku sa nakrátko stala jednou z najpredávanejších kníh.

"Normálnosť je heterosexualita. Ak za normálne považujete niečo iné, je to vina machinácií medzinárodnej homosexuálnej lobby," uviedol generál. Podľa Vannacciho právnika nariadil taliansky minister obrany Guido Crosetto, aby bol generál postavený mimo službu.

Už nejaký čas sa podľa DPA špekuluje, že Vannacci bude kandidovať za stranu Liga v júnových voľbách do Európskeho parlamentu. V minulosti pôsobil na viacerých zahraničných misiách talianskej armády na Balkáne, v Iraku a Jemene.

"Nech žije sloboda myslenia a prejavu," napísal podpredseda vlády Matteo Salvini a predseda Ligy na sociálnej sieti X v reakcii na pozastavenie generálovej služby.

Minister Crosetto rozhodnutie obhajoval tým, že Vannacci svojimi vyjadreniami poškodzuje princíp neutrality ozbrojených zložiek a ich reputáciu.

Po niekoľkých sťažnostiach začala generála vyšetrovať aj prokuratúra v Ríme na základe podnecovania k rasovej nenávisti. V inom prípade ho vyšetrujú pre podozrenie z podvodu a sprenevery počas pôsobenia vo funkcii vojenského atašé na talianskom veľvyslanectve v Moskve.