Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Talianski novinári protestovali proti výrokom vládneho hnutia

Miláno. Foto: TASR/AP

Hnutie piatich hviezd má politický program zameraný na ďalšie znižovanie štátnej podpory médií.

Miláno 13. novembra (TASR) - Talianski novinári protestovali v utorok po celej krajine proti urážkam z úst popredných predstaviteľov vládneho Hnutia piatich hviezd (M5S). Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Žurnalisti sa zhromaždili na námestiach regionálnych hlavných miest na protest proti vyhláseniam lídra M5S Luigiho Di Maia a ďalšieho vplyvného predstaviteľa, ktorí dali novinárom nálepku "prostitútky", "šakali" a "intelektuálne a morálne skazení" ľudia.

Protestujúci označili tieto slovné útoky za riziko pre demokraciu a vyhlásili, že sa snažia "spustiť alarm", teda upozorniť na "politickú filozofiu, ktorá sa začína objavovať po celom svete", keď sa hádže všetka vina za politické neúspechy na novinárov a politici si z nich robia obetných baránkov.

Hnutie piatich hviezd má politický program zameraný na ďalšie znižovanie štátnej podpory médií. Avšak priame útoky na novinárov sa zintenzívnili po tom, čo starostku Ríma a členku M5S Virginiu Raggiovú súd cez víkend zbavil obvinenia z korupcie, ktoré ohrozovalo aj povesť samotného hnutia - predstavitelia M5S pritom celé mesiace ostro slovne napádali médiá za informovanie o tomto súdnom procese.