Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Talianski novinári sa v Chersone dostali pod paľbu ruskej armády

Žena prechádza okolo nedávno poškodenej budovy v dôsledku ruského štrajku v Chersone na juhu Ukrajiny, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Locatelli zdieľal na svojom účte na Facebooku video, v ktorom uviedol, že jeho vozidlo bolo predchádzajúci deň "zámerne" terčom útoku ruských jednotiek.

Brusel 22. decembra (TASR) — Taliansky novinár na voľnej nohe Claudio Locatelli a fotoreportér Niccolo Celesti utrpeli v pondelok zranenia, keď sa v juhoukrajinskom meste Cherson dostali po paľbu ruskej armády. V tom čase boli v aute označenom ako novinárske. TASR o tom informuje na základe vyhlásenia Medzinárodnej a Európskej federácie novinárov (IFJ-EFJ), ktorým sa v odsúdení tohto úmyselného útoku pripojila k Národnej federácii talianskej tlače (FNSI).

IFJ-EFJ vo vyhlásení pripomína, že Ukrajina je v roku 2022 na prvom mieste rebríčka krajín nebezpečných pre prácu novinárov. Počas tohto roku totiž na Ukrajine pri výkone svojho povolenia prišlo o život 12 novinárov a pracovníkov médií.

Locatelli 20. decembra zdieľal na svojom účte na Facebooku video, v ktorom uviedol, že jeho vozidlo bolo predchádzajúci deň "zámerne" terčom útoku ruských jednotiek. "Auto bolo dobre označené, nebol tam nikto iný. Útok na nás bol vzhľadom na miesto a dynamiku zámerný," povedal. Dodal, že streľba prišla z východného brehu rieky Dneper, kde je rozmiestnená ruská armáda.

Streľba na novinárov je podľa Locatelliho neospravedlniteľná. Doplnil, že z incidentu aj s kolegom vyviazli takmer bez zranení.

"Útoky na novinárov a pracovníkov médií by mali medzinárodné orgány dôrazne odsúdiť. Zámerný útok na našich talianskych kolegov na Ukrajine poukazuje na naliehavú potrebu spoločného úsilia na ochranu pracovníkov médií vo vojnových oblastiach. Tieto zločiny nesmú zostať nepotrestané," uviedla IFJ-EFJ v spoločnom vyhlásení.

Od vpádu ruskej armády na Ukrajinu IFJ/EFJ vynaložila na podporu novinárov a pracovníkov médií v tejto krajine 200.000 eur.