Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Talianski robotníci odmietajú covidpasy, hrozia zablokovaním prístavov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zamestnancom, ktorí sa v práci nepreukážu covidpasom, má byť od piatka znemožnený vstup na pracovisko, pričom ich neprítomnosť sa bude považovať za neospravedlnenú.

Rím 13. októbra (TASR) - Talianske úrady očakávajú rozsiahle protesty proti blížiacej sa povinnosti preukazovať sa v práci covidpasom - teda potvrdením o očkovaní alebo prekonaní covidu, prípadne negatívnym testom na koronavírus. Táto povinnosť bude platiť pre všetkých zamestnancov v krajine od piatka. Ak ju vláda nezruší, pracovníci prístavov v Terste, Janove či Neapole hrozia blokádou prístavov, informovala v stredu agentúra APA.

Z takmer tisícky zamestnancov prístavu v Terste je nezaočkovaných 40 percent a testovať sa odmietajú. Testy majú stáť 15 eur a ich platnosť bude iba 48 hodín.

Šéf správy prístavu Zeno D'Agostino pohrozil v prípade blokády svojím odstúpením. Z obáv pred blokádami prístavov ponúklo ministerstvo vnútra kompromisné riešenie: zamestnávatelia v prístavoch by mali poskytovať zamestnancom testy zadarmo. Robotníci v terstskom prístave to však odmietli s tým, že prístav budú blokovať, kým sa toto "protiústavné a diskriminačné" nariadenie nezruší plošne v celom Taliansku.

Predseda združenia automobilových dopravcov Conftrasporto-Confcommercio Paolo Ugg varoval listom premiéra Maria Draghiho pred logistickým chaosom, keďže mnohí kamionisti, najmä zo zahraničia, nemajú covidpasy. V dôsledku toho "existuje reálne riziko masového úteku" týchto vodičov z Talianska, upozornil zas predseda združenia ANITA Thomas Baumgartner.

Zamestnancom, ktorí sa v práci nepreukážu covidpasom, má byť od piatka znemožnený vstup na pracovisko, pričom ich neprítomnosť sa bude považovať za neospravedlnenú, a teda im nebude priznaná ani mzda.

Proti povinným covidpasom v sobotu protestovalo iba v Ríme 100.000 ľudí, pričom demonštrácie sa konali aj v ďalších mestách Talianska.