Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Talianski Židia ocenili, že Meloniová odsúdila fašistické zákony

Nová talianska premiérka Giorgia Meloniová počas prejavu v dolnej komore talianskeho parlamentu pred hlasovaním o dôvere jej nového vládneho kabinetu v Ríme 23. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Meloniová pri predstavení programového vyhlásenia vlády v parlamente tiež uviedla, že na svojich pleciach cíti ťarchu zodpovednosti, že sa ako prvá žena v histórii Talianska stala predsedníčkou vlády.

Rím 25. októbra (TASR) - Talianski Židia v utorok ocenili novú premiérku Giorgiu Meloniovú za to, že v utorok v prvom prejave v parlamente odsúdila rasistické protižidovské zákony platné počas fašistického režimu v krajine. TASR o tom informuje podľa agentúry ANSA.

Líderka pravicovo-populistickej strany Bratia Talianska (FdI) označila protižidovské zákony z čias diktátora Benita Mussoliniho za "najtemnejší moment talianskych dejín".

Šéfka židovskej komunity v Ríme Ruth Dureghellová pre agentúru ANSA povedala: "Prejav premiérky Giorgii Meloniovej bol chvályhodný a významný. Je dôležité, aby sme v hodnotení fašistickej ideológie boli jednotní, aby sme sa zhodovali a spoločne túto minulosť odsúdili."

Meloniová pri predstavení programového vyhlásenia vlády v parlamente tiež uviedla, že na svojich pleciach cíti ťarchu zodpovednosti, že sa ako prvá žena v histórii Talianska stala predsedníčkou vlády. Reagovala aj na obavy zahraničných krajín, ktoré sa obávajú krokov novej krajne pravicovej vlády. Uviedla, že "Taliansko je súčasťou Západu a kolíska slobody a demokracie". Podľa jej slov bude nová vláda vždy uprednostňovať národné záujmy Talianska, pričom nechce "Európsku úniu sabotovať, ale zefektívniť".

Meloniová odmietla tvrdenia, že by jej strana FdI sympatizovala s akýmkoľvek režimom vrátane fašistického, a dodala, že "bude cítiť s mladými ľuďmi, ktorí budú proti talianskej vláde protestovať v uliciach".

Vyjadrila sa aj k súčasnej energetickej kríze a návrhom na riešenie vrátanie podpory pre domácnosti a firmy, k plánu na boj s pandémiou koronavírusu, financovaniu obnovy Ríma či problematike regiónov na juhu Talianska a mafie. Prisľúbila tiež, že bude aj naďalej podporovať Ukrajinu.