Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Možný premiér Bersani by po víťazstve obmedzil nákup stíhačiek z USA

Pier Luigi Bersani Foto: TASR/AP

Podľa aktuálnych prieskumov verejnej mienky by stredoľavá koalícia zvíťazila s náskokom šesť percent pred pravicovou koalíciou vedenou stranou Ľud slobody.

Rím 22. januára (TASR) - Líder stredoľavej Demokratickej strany (PD) Pier Luigi Bersani, ktorý je podľa predvolebných prieskumom hlavným favoritom na funkciu nového talianskeho premiéra, dnes oznámil, že v prípade svojho zvolenia by zrušil objednávku na nákup bojových lietadiel F-35 od americkej spoločnosti Lockheed Martin. Prioritou sú podľa neho pracovné miesta, a nie bojové lietadlá.

Bersani v rozhovore pre druhý program verejnoprávnej televízie RAI ďalej uviedol, že výdavky na F-35 musia byť jednoznačne prehodnotené a obmedzené.

Ako pripomenula agentúra Reuters, Taliansko vlani znížilo počet objednaných kusov stíhačiek F-35 zo 131 na 90, čím by ministerstvo obrany ušetrilo päť miliárd eur.

Oznámenie lídra Demokratickej strany, ktorá vedie stredoľavú koalíciu, prišlo v čase, keď minulý týždeň americké námorníctvo pozastavilo prevádzku najnovšieho modelu lietadiel F-35, o ktoré má Taliansko záujem.

Menšie ľavicové strany a pacifisticky zamerané hnutia, ktoré súperia v februárových voľbách s PD o priazeň voličov, už dlhšie vedú kampaň za to, aby Taliansko použilo vyčlenených desať miliárd eur na nové stíhačky na zlepšenie zdravotníctva, dopravy a zmiernenie škrtov v sociálnom systéme.

Podľa aktuálnych prieskumov verejnej mienky by stredoľavá koalícia zvíťazila s náskokom šesť percent pred pravicovou koalíciou vedenou stranou Ľud slobody (PdL).