Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Taliansko čakajú najteplejšie Vianoce za posledných 50 rokov

Žena kráča okolo pouličného predavača pečených gaštanov pri Španielskych schodoch v talianskom Ríme 2. decembra 2022. Foto: TASR/AP

Africká tlaková výš počas nasledujúcich niekoľkých dní zosilnie a prinesie do strednej a južnej časti Talianska mierne, pokojné počasie, ktoré potrvá až desať dní.

Rím 22. decembra (TASR) - Taliansko čakajú najteplejšie Vianoce za posledných 50 rokov, uviedol vo štvrtok popredný taliansky meteorológ Andrea Garbinato. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry ANSA.

Stredná a južná časť Apeninského polostrova, ako aj ostrovy Sardínia a Sicília zrejme zaznamenajú teploty, ktoré stúpnu nad doterajšie rekordy dosiahnuté na Vianoce: a to v roku 2009 v meste Pescara s 24 stupňami Celzia, v Catanii s 22 °C, v Bari s 21 °C a Ríme s 20 °C, informoval Garbinato na webovej stráne www.iLMeteo.it.

Nové vianočné maximá zrejme zaznamenajú aj v sicílskom meste Palermo, ktorého rekord 22 °C siaha do začiatku 70. rokov 20. storočia, a v severotalianskej Bologni, ktorej rekord 20 °C je z toho istého obdobia.

Africká tlaková výš počas nasledujúcich niekoľkých dní zosilnie a prinesie do strednej a južnej časti Talianska mierne, pokojné počasie, ktoré potrvá až desať dní. Pádska nížina a ďalšie časti talianskeho severu však budú mať zamračené počasie s lokálnymi prehánkami, informoval Garbinato.