Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Demonštrantov proti povinným covidpasom v Terste rozohnala polícia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nové opatrenie vyvolalo v krajine vlnu protestov, aj keď väčšina z nich bola menšieho rozsahu. V prístave v Terste sa však v piatok zišlo viac než 6500 ľudí.

Rím 18. októbra (TASR) – Slzotvorným plynom a vodným delom zasiahla v pondelok talianska polícia proti demonštrantom v prístavnom meste Terst po trojdňových protestoch proti povinnosti preukázať sa covidpasom na pracovisku. Informovala o tom agentúra AFP.

Desiatky ťažkoodencov sa postavili zoči-voči stovkám demonštrantov, ktorí zotrvali na miestne protestov, ako aj zamestnancom, ktorí v piatok zablokovali jeden z vchodov do prístavu na protest proti prísnym opatreniam.

„Sloboda, sloboda!" skandovali protestujúci, kým ďalší na policajtov kričali: „Nie sme násilní, zložte svoje štíty." Po niekoľkých hodinách patovej situácie sa policajtom podarilo uvoľniť vstup do prístavu a demonštrantov zatlačiť na neďaleké parkovisko, píše AFP.

Zamestnanci prístavu v Terste vyhlásili štrajk ešte v piatok napriek tomu, že im boli ponúknuté bezplatné testy na koronavírus, pripomína AFP. Ich protest následne prilákal demonštrantov z celého mesta.

Covidpas, ktorým sa dokazuje zaočkovanosť proti ochoreniu COVID-19, nedávne zotavenie sa z tohto ochorenia alebo negatívny test začali byť povinné na všetkých pracoviskách v Taliansku od piatka minulého týždňa.

Nové opatrenie vyvolalo v krajine vlnu protestov, aj keď väčšina z nich bola menšieho rozsahu. V prístave v Terste sa však v piatok zišlo viac než 6500 ľudí.

Aj keď v Taliansku prijalo aspoň jednu dávku vakcíny proti koronavírusu viac než 85 percent obyvateľov vo veku nad 12 rokov, v krajine stále zostávajú zhruba tri milióny zamestnancov, ktorí neboli zaočkovaní, píše AFP.