Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Františkánski mnísi v Assisi mali pozitívne testy na koronavírus

Mních fotí pápeža Františka počas omše pred Bazilikou sv. Františka v talianskom meste Assisi. Foto: TASR/AP Photo

Koronavírus zasiahol množstvo lokalít v Taliansku, kde mníšky alebo kňazi žijú v malých priestoroch.

Rím 11. augusta (TASR) - Desať františkánskych mníchov a osem ich žiakov v stredotalianskom meste Assisi, rodisku svätého Františka, malo pozitívny test na nový koronavírus a išlo do izolácie. V pondelok o tom informoval katolícky rád, na ktorý sa odvolala tlačová agentúra Reuters.

Otec Enzo Fortunato, hovorca františkánskeho rádu, uviedol, že 18 mužov sa nenachádzalo v hlavnom areáli kláštora, kde je aj gotická Bazilika svätého Františka s hrobom svätca, ale boli ubytovaní v samostatnej budove. Tá je určená pre novicov, teda mladých mníchov pripravujúcich sa na zloženie rehoľného sľubu, a pre ich priamych nadriadených.

Novici, ktorí len nedávno prišli, pochádzajú z Francúzska, Malty a Chorvátska, informoval Fortunato. Dodal, že všetci sú v dobrom stave a vypuknutie nákazy nijako neovplyvní návštevy pútnikov a turistov v bazilike a v hlavnom kláštore.

Počas návštev treba dodržiavať odstup a mať na tvári rúško.

Od roku 2000 sú kostol a ďalšie pamiatky v meste na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Stredotaliansky región Umbria, kde sa mesto Assisi nachádza, je jednou z oblastí Talianska, ktoré boli pandémiou koronavírusu zasiahnuté najmenej - zaznamenali tam menej než 100 z vyše 35.000 úmrtí v krajine.

Koronavírus zasiahol množstvo lokalít v Taliansku, kde mníšky alebo kňazi žijú v malých priestoroch.