Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Talianski hasiči toto leto zasahujú oveľa častejšie než vlani

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V obci Prepotto na taliansko-slovinských hraniciach zomrel vo štvrtok počas hasičských zásahov policajt, ktorý bol zároveň zamestnancom civilnej ochrany.

Rím 22. júla (TASR) - Taliansky hasičský zbor bol zatiaľ počas tohto leta povolaný k lesným a krovinatým požiarom oveľa častejšie ako minulý rok. TASR správu prevzala z agentúry DPA, odvolávajúcej sa na piatkové oznámenie záchranných služieb.

V období od 15. júna do 21. júla bolo v celej krajine zaznamenaných viac ako 32.900 zásahov, čo je približne o 4000 viac než v rovnakom období minulého roka. Hasiči zatiaľ najčastejšie zasahovali na ostrove Sicília a v regióne Apúlia.

V obci Prepotto na taliansko-slovinských hraniciach zomrel vo štvrtok počas hasičských zásahov policajt, ktorý bol zároveň zamestnancom civilnej ochrany.

Tento týždeň bolo v Európe - v období spaľujúcich horúčav a sucha v mnohých častiach kontinentu - hlásených množstvo úmrtí a zranení. Hasiči bojovali s lesnými požiarmi v Grécku, Portugalsku, Francúzsku i Taliansku, pripomína DPA.

V posledných dňoch sa v Taliansku rozhoreli požiare aj v regiónoch Furlansko-Júlske Benátky, Toskánsko a Južné Tirolsko.

Na druhej strane alpských hôr v Nemecku vypukol lesný požiar niekoľko kilometrov od svetoznámeho zámku Neuschwanstein, informovala v piatok polícia. Predchádzajúci večer záchranné zložky bojovali s požiarom a v piatok sa ešte snažili uhasiť žeravé uhlíky.

Riaditeľ regionálneho úradu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre Európu Hans Kluge uviedol, že Portugalsko a Španielsko zaznamenali tento rok v dôsledku pokračujúcich horúčav viac než 1700 nadmerných úmrtí.

"Klimatické zmeny nie sú novinkou. Jej dôsledky však narastajú každou sezónou, každým rokom, s katastrofálnymi dôsledkami," povedal Kluge.

Varoval, že extrémne teploty môžu zhoršiť zdravotný stav osôb. Úpal a hypertermia, teda prehriatie organizmu, môžu tiež viesť k smrti.