Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Ústavný súd v Taliansku podporil legalizáciu zväzkov homosexuálov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Taliansky ústavný súd dospel k záveru, že existujúce talianske zákony, obmedzujúce manželstvo na heterosexuálny zväzok muža a ženy, nie sú v rozpore v ústavou.

Rím 12. apríla (TASR) - Taliansky ústavný súd podporil legalizáciu zväzkov osôb rovnakého pohlavia. Oznámil to dnes predseda súdu, ktorého citovala agentúra DPA.

Stanovisko súdu bolo zverejnené v deň, keď v susednom Francúzsku horná komora parlamentu podporila kontroverzný zákon o uzákonení homosexuálnych manželstiev.

Taliansky ústavný súd dospel k záveru, že existujúce talianske zákony, obmedzujúce manželstvo na heterosexuálny zväzok muža a ženy, nie sú v rozpore v ústavou.

"Zároveň však súd skonštatoval, že napriek tomu majú dvaja ľudia rovnakého pohlavia základné právo na získanie právneho uznania svojho stabilného zväzku s príslušnými právami a povinnosťami," uviedol predseda súdu Franco Gallo.

Podľa jeho slov za súčasnej situácie nemajú v Taliansku osoby homosexuálnej orientácie rovnaké práva ako heterosexuálne manželské páry. To sa prejavuje napríklad pri dedení majetku alebo pri návštevách vážne chorých partnerov v nemocnici, ktoré sú vyhradené rodinným príslušníkom.

Predseda súdu okrem toho vyzval aj na zmenu rodinných zákonov, brániacich tomu, aby deti mohli dostávať priezvisko aj po matke.

Vyjadrenia šéfa ústavného súdu privítal ako "historické" poslanec socialistickej strany Ľavica, ekológia, sloboda (SEL) Alessandro Zan, ktorý sa otvorene hlási k homosexualite, rovnako ako líder strany Nichi Vendola. Strana SEL vypracovala aj návrh zákona o manželstvách homosexuálov, ktorý predložila na prerokovanie parlamentu.

Líder koalície stredoľavých síl Pier Luigi Bersani podporuje registrované partnerstvá, ale nie manželstvá homosexuálov. Jeho konzervatívny rival Silvio Berlusconi sa k tejto téme vyjadruje rozporuplne, podľa agentúry DPA sa však jeho pôvodne odmietavé stanoviská za ostatné roky zmiernili.

Silne katolícke Taliansko je jednou z mála európskych krajín, ktorých legislatíva neposkytuje oficiálne uznanie homosexuálnym párom. Niekoľké ďalšie členské štáty EÚ uznávajú zväzky osôb rovnakého pohlavia len vo forme registrovaných partnerstiev.