Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Taliansko i Vatikán si uctili pamiatku obetí koronavírusu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

František odslúžil omšu v kaplnke hosťovského Domu sv. Marty len v prítomnosti niekoľkých blízkych spolupracovníkov.

Vatikán 31. marca (TASR) - Viac ako 11.500 obetí epidémie nového koronavírusu v Taliansku si v utorok na poludnie po celej tejto krajine uctili minútou ticha a stiahnutím vlajok na pol žrde.

Ako informovala agentúra APA, k spomienke na obete sa pridal aj Vatikán, ktorého hovorca Matteo Bruni uviedol, že ide "o vyjadrenie blízkosti" obetiam pandémie v Taliansku i na celom svete a ich rodinám, ale aj všetkým tým, ktorí s koronavírusom bojujú.

Na koronavírus SARS-CoV-2 bolo v Taliansku pozitívne testovaných už viac ako 100.000 ľudí. V snahe zabrániť jeho ďalšiemu rozšíreniu, v celej krajine platia ešte najmenej 15 dní vrátane Veľkej noci prísne obmedzenia pohybu. Nádej v Taliansku vyvolávajú štatistiky z posledných dní, keď sa v grafoch začína "splošťovať" krivka zachytávajúca počty pozitívne testovaných.

Pandémii a chorým i jej obetiam sa počas svojej rannej omše opäť venoval aj pápež František, ktorý vyzval veriacich, aby teraz vo svojich modlitbách pamätali aj na ľudí bez domova.

"V tomto čase, keď nás žiadajú zostať doma, myslime na ľudí bez domova," apeloval pápež a vyjadril nádej, že spoločnosť si - pokiaľ ide o bezdomovcov - uvedomí realitu a poskytne im pomoc a že "cirkev ich prijme".

František odslúžil omšu v kaplnke hosťovského Domu sv. Marty len v prítomnosti niekoľkých blízkych spolupracovníkov. Bohoslužbu však opäť v priamom prenose vysielali viaceré nábožensky zamerané portály, televízie a rozhlasové stanice.