Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Letisko v Catanii na Sicílii obnovilo svoju prevádzku

Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Jeho jednodňové uzavretie si vyžiadala aktivita neďalekej sopky Etny, ktorá chrlila popol a dym.

Rím 22. mája (TASR) - Letisko v meste Catania na Sicílii v pondelok obnovilo svoju prevádzku. Jeho jednodňové uzavretie si vyžiadala aktivita neďalekej sopky Etny, ktorá chrlila popol a dym. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Miestne úrady uviedli, že prevádzka letiska sa obnovila o 9.00 h. Zároveň však upozornili, že stále môže dochádzať k omeškaniam letov. Prevádzku letiska zastavili v nedeľu, a to vzhľadom na veľké množstvo sopečného popola.

Taliansky Národný ústav geofyziky a vulkanológie (INGV) v nedeľu informoval, že popol dopadol na Cataniu a najmenej jedno menšie mesto ležiace na obývaných svahoch sopky.

Talianska agentúra ANSA uviedla, že ľudia v mestách Adrano a Biancavilla počuli v nedeľu hlasné dunenie vychádzajúce z Etny. Priebeh erupcie nebolo možné priamo pozorovať pre oblačnosť.

Etna je so svojimi 3324 metrami najvyššou aktívnou sopkou v Európe, pričom za posledných 500.000 rokov zažila časté erupcie.

Medzinárodné letisko v Catanii leží na východe Sicílie, a teda v jednej z najobľúbenejších turistických destinácii v Taliansku. Vlani odbavilo približne desať miliónov cestujúcich.