Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Liga Severu otvorí svoje sídlo pri niekdajšej centrále komunistov

Mateo Salvini z pravicovej Ligy Severu na zhromaždení 19. októbra 2019 v Ríme. Foto: TASR/AP

PCI bola jednou z najväčších komunistických strán v západnom svete po druhej svetovej vojne, ale postupne strácala podporu a oficiálne zanikla začiatkom 90. rokov.

Rím 8. júla (TASR) - Talianska pravicová strana Liga Severu, ktorá sa prezentuje ako nová obhajkyňa robotníckej triedy, otvorí v júli svoje nové sídlo na ulici v Ríme, kde v minulosti mala ústredie kedysi silná Talianska komunistická strana (PCI).

Podľa tlačovej agentúry Reuters ide o symbolické gesto.

"Továrne, robotníkov, učiteľov, poľnohospodárov a remeselníkov teraz zastupuje Liga," vyhlásil vo štvrtok v jednej z tamojších televíznych staníc Matteo Salvini, líder tohto protiimigračne a euroskepticky zameraného politického subjektu.

PCI bola jednou z najväčších komunistických strán v západnom svete po druhej svetovej vojne, ale postupne strácala podporu a oficiálne zanikla začiatkom 90. rokov.

Mnoho voličov z robotníckej triedy v uplynulých rokoch prešlo k Salviniho Lige následkom stagnujúcich miezd, oslabujúcej sa ekonomiky Talianska, ako aj rozsiahlej imigrácie.

Nové sídlo Ligy Severu otvoria koncom júla oproti veľkej strohej budove, ktorá slúžila ako centrála PCI na rímskej ulici Via de Botteghe Oscure. Celoštátne ústredie strany zostane v Miláne.

Liga Severu (Lega Nord) viedla kampaň za odtrhnutie sa bohatého severného Talianska od "zlodejského Ríma", ktorý obviňovala z daňového útlaku.

Salvini však využil nespokojnosť verejnosti s ilegálnym prisťahovalectvom či Európskou úniou a Ligu pretvoril na celoštátnu stranu, ktorá s podporou približne 26 percent momentálne vedie v prieskumoch obľúbenosti.