Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Loď s tisíckou zachránených migrantov zakotvila na Sicílii

Na archívnej snímke loď Ocean Viking. Foto: TASR/AP

Na lodi je 295 ľudí, z ktorých niektorí sú na palube už približne týždeň.

Rím 2. mája (TASR) - Humanitárna organizácia Lekári bez hraníc (MSF) v pondelok prepravila na taliansky ostrov Sicília približne 1000 migrantov, ktorých predtým zachránila v Stredozemnom mori. Plavidlo Geo Barents zakotvilo v prístave Augusta. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na hovorcu MSF.

Predtým, ako úrady povolili záchrannej lodi zakotviť na Sicílii, posádka čakala na mori niekoľko dní a podala osem žiadostí o určenie bezpečného prístavu.

Plavidlo Ocean Viking prevádzkované mimovládnou organizáciou SOS Méditerranée sa v pondelok plavilo južne od Sicílie. Podľa vyhlásenia zverejneného v nedeľu organizácia už deväťkrát požiadala o povolenie zakotviť v prístave. Na lodi je 295 ľudí, z ktorých niektorí sú na palube už približne týždeň.

Podľa údajov talianskeho ministerstva vnútra sa od začiatku tohto roka k talianskym brehom doplavilo takmer 9900 migrantov. Tí sa pokúšajú prevažne zo severnej Afriky dostať nebezpečnou plavbou cez Stredozemné more do Talianska v nádeji na lepší život v EÚ.