Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Muž, ktorému povolili asistovanú samovraždu, začal s hlbokou sedáciou

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Fabio Ridolfi je už 18 rokov paralyzovaný a komunikuje len pomocou očí.

Rím 13. júna (TASR) - Fabio Ridolfi – ochrnutý muž z talianskeho mesta Fermignano v regióne Marky – začal v pondelok s hlbokou sedáciou s cieľom ukončiť svoj život po tom, ako mu regionálny etický výbor v tomto regióne povolil asistovanú samovraždu. TASR správu prevzala z agentúry ANSA.

Ridolfi (46) je už 18 rokov paralyzovaný a komunikuje len pomocou očí. Už roky sa usiluje získať povolenie na ukončenie svojho trápenia, píše ANSA.

Taliansky ústavný súd vo februári tohto roka zamietol návrh na vypísanie referenda o eutanázii. Tá je v Taliansku, rovnako ako vo väčšine európskych krajín, zakázaná. Každému, kto inej osobe pomôže spáchať samovraždu, hrozí trest odňatia slobody vo výške 5–12 rokov.

Ústavný súd však v roku 2019 rozhodol, že tento zákaz sa nevzťahuje na pacientov s nevyliečiteľnou chorobou spôsobujúcou neznesiteľné fyzické a psychické utrpenie či na ľudí, ktorých liečba iba udržiava pri živote. Na toto rozhodnutie sa podľa agentúry ANSA odvolal aj výbor, ktorý povolil Ridolfiho asistovanú samovraždu.

Ridolfiho brat Andrea povedal, že "Fabio dostane, o čo žiadal". Starosta mesta Fermignano Emanuele Feduzi ochrnutému mužovi vzdal poctu a dodal, že celé mesto stojí pri ňom a jeho rodine.