Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Taliansko nariadilo povinné testy na covid pre cestujúcich z Číny

Na archívnej snímke z 1. novembra 2022 cestujúci kráčajú letiskovou halou v provincii Ťiang-si na juhovýchode Číny. Foto: TASR/AP

Dohľad a prevencia prostredníctvom sekvenovania sú pri detegovaní nových variantov koronavírusu nevyhnutnosťou. Tie sa však podľa najnovších údajov v Taliansku nešíria, vyhlásilo ministerstvo.

Rím 28. decembra (TASR) - Taliansko nariadilo povinne testovať na koronavírus všetkých cestujúcich, ktorí do krajiny prichádzajú z Číny. Rozhodlo tak z dôvodu zvýšeného rizika nákazy, keďže takmer každý druhý cestujúci z Číny prichádzajúci na milánske letisko Malpensa má pozitívny test na covid. TASR správu prevzala z agentúry ANSA a denníka La Repubblica.

Taliansky minister zdravotníctva Orazio Schillaci uviedol, že jeho rezort už od soboty monitoroval výsledky testov osôb prichádzajúcich na Malpensu a okrem nariadenia povinného testovania vydal i odporúčanie, aby sa výtery ľudí prilietajúcich z Číny po novom aj sekvenovali na identifikáciu variantov ochorenia.

"Dohľad a prevencia prostredníctvom sekvenovania sú pri detegovaní nových variantov koronavírusu nevyhnutnosťou. Tie sa však podľa najnovších údajov v Taliansku nešíria," vyhlásilo ministerstvo zdravotníctva.

Ľudí prichádzajúcich z Číny začali testovať už aj na rímskom letisku Fiumicino. Národný ústav infekčných chorôb Lazzara Spallanzaniho so sídlom v Ríme tiež vyzval na zintenzívnenie testovania cestujúcich z tejto ázijskej krajiny.