Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Nepriaznivé počasie v Taliansku spôsobilo škody na produkcii ovocia

Na snímke pár sa brodí po zaplavenej ceste v obci Lugo, v severotalianskom regióne Emilia Romagna vo štvrtok 18. mája 2023. Foto: TASR/AP

Úroda ovocia v tomto jadranskom regióne by mohla byť vážne poznačená ešte v nasledujúcich štyroch až piatich rokoch, uviedlo v nedeľu poľnohospodárske združenie Coldiretti.

Rím 22. mája (TASR) - Talianski farmári po nedávnych búrkach a rozsiahlych záplavách varujú pred vážnymi dlhodobými škodami v poľnohospodárstve v regióne Emilia-Romagna. TASR o tom informuje podľa pondelkovej správy tlačovej agentúry DPA.

Úroda ovocia v tomto jadranskom regióne by mohla byť vážne poznačená ešte v nasledujúcich štyroch až piatich rokoch, uviedlo v nedeľu poľnohospodárske združenie Coldiretti.

Voda, ktorá zostala v sadoch, totiž "dusí" korene rastlín a spôsobuje ich hnilobu. Celé plantáže by sa museli vyklčovať a potom znovu vysadiť, dodalo zmienené združenie, podľa ktorého to bude mať obrovský vplyv na ceny ovocia.

Emilia-Romagna sa považuje za hlavný ovocinársky región v Taliansku - pestujú sa tam marhule, nektárinky, slivky, jablká, hrušky, kivi a jahody.

V súčasnosti je tu ohrozená aj produkcia najmenej 400 miliónov kilogramov pšenice. Hrubou vrstvou bahna sú pokryté aj polia kukurice, slnečnice a sóje.

V tomto regióne bol vážne postihnutý aj chov dobytka. Podľa združenia Coldiretti je stále potrebné zachrániť približne 250.000 kusov dobytka, ošípaných a oviec.

Okrem samotných povodní, ktoré už viedli k úhynu tisícok zvierat, situáciu komplikujú aj zosuvy pôdy, pretože mnohé odľahlé farmy sú teraz neprístupné. Zvieratá tam potrebujú krmivo aj vodu.

Regionálna vláda odhaduje škody na miliardy eur.