Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Novinári talianskej agentúry AGI štrajkujú voči možnému odkúpeniu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Taliansko bolo vlani zaradené na 41. priečku v Svetovom indexe slobody tlače, ktorý zostavila organizácia Reportéri bez hraníc (RSF). V roku 2022 bolo na 58. mieste.

Rím 21. marca (TASR) - Novinári talianskej tlačovej agentúry AGI vo štvrtok začali dvojdňový štrajk, aby vyjadrili protest voči možnému prevzatiu tejto agentúry skupinou, na čele ktorej je poslanec krajne pravicovej strany Liga, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Valné zhromaždenie novinárov uviedlo, že energetická spoločnosť ENI, ktorá túto agentúru od roku 1965 vlastní, vždy zaručovala nezávislosť a samostatnosť novinárov. Tá by však bola vážne ohrozená v prípade odpredaja AGI skupine Angelucci.

Antonio Angelucci (79) je podnikateľ a poslanec strany Liga, na čele ktorej je taliansky vicepremiér Matteo Salvini. Liga je koaličným partnerom strany Bratia Talianska (FiI) premiérky Giorgie Meloniovej. Angelucci je podnikateľsky aktívny v oblasti zdravotníctva a v súčasnosti vlastní tri krajne-pravicové noviny Il Giornale, Libero a Il Tempo, píše AFP.

Spoločnosť ENI potvrdila vyjadrenie záujmu o AGI a začala v tejto spojitosti predbežné rozhovory. Hovorkyňa ENI však pre AFP uviedla, že rokovania sa ešte nekonajú. AGI a Angelucciho hovorkyňa sa k záležitosti odmietli vyjadriť.

Správy o možnom obchode však vyvolali poplach medzi talianskymi novinármi a opozičnými politickými stranami, píše AFP. Talianska národná novinárska federácia (FNSI) vyjadrila spolupatričnosť s protestom AGI. "Informácie nesmú byť zahrnuté v konfliktoch záujmov, aby zostali nezávislé a tým aj silné," uviedla generálna tajomníčka FNSI Alessandra Costanteová. Líderka opozičnej Demokratickej strany PD Elly Schleinová možnosť predaja agentúry krajne pravicovému poslancovi označila za vážnu záležitosť.

Taliansko má deväť tlačových agentúr. Z nich sú v súkromnom vlastníctve všetky okrem agentúry ANSA, ktorá je spoločným podnikom 28 skupín zastupujúcich 42 novinárov, píše AFP.

Taliansko bolo vlani zaradené na 41. priečku v Svetovom indexe slobody tlače, ktorý zostavila organizácia Reportéri bez hraníc (RSF). V roku 2022 bolo na 58. mieste.