Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Taliansko od nedele ruší karanténu pre cestujúcich z EÚ či Británie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Uvoľňovanie opatrení má byť hlavnou témou pondelňajších koaličných rokovaní.

Rím 14. mája (TASR) – Taliansko v piatok oznámilo, že s účinnosťou od nedele ruší povinnú karanténu pre návštevníkov z členských krajín Európskej únie, Británie a Izraela, ktorí sa preukážu negatívnym testom na nový koronavírus. Informovala o tom agentúra AFP.

„Minister zdravotníctva Roberto Speranza podpísal výnos, ktorý cestujúcim s negatívnym testom prichádzajúcim z EÚ a schengenského priestoru, ako aj z Británie a Izraela umožňuje vstup do Talianska," povedal hovorca rezortu s tým, že tak prestane platiť doterajšia povinná „minikaranténa" v rozsahu piatich dní. Po jej ukončení bol dosiaľ povinný i ďalší test.

Taliansko zároveň predĺžilo opatrenia blokujúce príchod cestujúcich z Brazílie. Okrem letísk v Ríme a Miláne rozšíri Taliansko tzv. bezkoronavírusové lety pre pasažierov z Kanady, Japonska a Spojených arabských emirátov i o letiská v Benátkach a Neapole.

Taliansky premiér Mario Draghi uviedol, že návrat turistov je kľúčový pre obnovu hospodárstva krajiny, ktorá patrí medzi pandémiou najviac zasiahnuté na svete.

V posledných týždňoch sa počet infikovaných v Taliansku, kde koronavírusu podľahlo viac ako 120.000 ľudí, znižuje. Po pomalom štarte napreduje i tempo očkovania - v krajine so 60-miliónovou populáciou dosiaľ podali zhruba 26 miliónov dávok vakcín.

V Taliansku naďalej platí nočný zákaz vychádzania po 22.00 h, no v apríli sa znova otvorili terasy kaviarní a reštaurácií, ako aj múzeá či kiná. V pondelok sa majú po piatich mesiacoch takmer všetky talianske regióny preradiť do žltej zóny so stredným rizikom nákazy.

Draghiho vláda čelí tlaku krajne pravicovej Ligy Severu i ďalších strán, čo sa týka ďalšieho otváranie krajiny. Uvoľňovanie opatrení má byť i hlavnou témou pondelňajších koaličných rokovaní.