Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

V Taliansku odstránia vrak kabíny lanovky, v ktorej zahynulo 14 ľudí

Na archívnej snímke záchranári pracujú pri troskách lanovky po tom, čo sa zrútila neďaleko vrcholu trate Stresa-Mottarone v regióne Piemont na severe Talianska v nedeľu 23. mája 2021. Foto: TASR/AP

Vyšetrovanie nešťastia medzitým pokračuje.

Rím 8. septembra (TASR) - Vrak kabíny lanovky, pri páde ktorej zahynulo v máji v severnom Taliansku 14 ľudí, odstránia z miesta nešťastia do polovice októbra. Rozhodla o tom v stredu expertná skupina poverená vyšetrovaním okolností nehody.

Podľa agentúry DPA musia hasiči ešte pred odstránením vraku uvoľniť nosné lano, ktoré sa zakliesnilo na strome. Vyšetrovanie nešťastia medzitým pokračuje.

Taliansky denník La Stampa informoval, že generálna prokuratúra začala disciplinárne konanie voči predsedovi príslušného súdu v meste Verbania a sudcovi, ktorí sa týmto prípadom zaoberajú. Prokuratúra im okrem iného vyčíta nedostatok profesionality či neprimerané správanie sa k iným sudcom.

Kabína lanovky vedúca z mestečka Stresa na brehu jazera Lago Maggiore na horu Mottarone spadla 23. mája z nosného lana tesne pod vrcholovou stanicou. Nešťastie ako jediný z 15 ľudí v kabíne prežil päťročný izraelský chlapec Eitan, ktorý pri nehode prišiel o oboch rodičov, mladšieho brata i prastarých rodičov.

Talianske úrady v súvislosti s prípadom pôvodne zadržali troch mužov na základe obvinení, že s brzdovým systémom úmyselne manipulovali, aby zabránili vyradeniu lanovky z prevádzky. V súvislosti s týmto prípadom talianske úrady teraz vyšetrujú 12 osôb.