Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Taliansko oficiálne ukončilo vojenskú misiu v Afganistane

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Podľa údajov talianskeho rezortu obrany bolo za uplynulých 20 rokov do Afganistanu nasadených 50.000 talianskych vojakov. O život ich tam prišlo 53 a zranenia utrpelo 723 z nich

Rím 30. júna (TASR) - Taliansko ukončilo sťahovanie svojich vojakov z Afganistanu po 20 rokoch vojenskej prítomnosti v tejto krajine. Informovala o tom v stredu agentúra AFP.

Krajiny Severoatlantickej aliancie sa v apríli tohto roka dohodli na stiahnutí misie s 9600 členmi z Afganistanu po tom, čo americký prezident Joe Biden vyzval na ukončenie najdlhšej vojny, akú kedy Washington viedol.

"Minulú noc sa oficiálne skončila talianska misia v Afganistane," uviedol taliansky minister obrany Lorenzo Guerini v stredu, keď desiatky vojakov smerujúcich z afganskej provincie Herát pristáli na medzinárodnom letisku v Pise.

"Napriek tomu záväzky medzinárodného spoločenstva, počnúc Talianskom, tu nekončia. Budú pokračovať v iných podobách, od posilňovania rozvojovej spolupráce až po podporu inštitúcií Afganistanu," dodal Guerini.

Podľa údajov talianskeho rezortu obrany bolo za uplynulých 20 rokov do Afganistanu nasadených 50.000 talianskych vojakov. O život ich tam prišlo 53 a zranenia utrpelo 723 z nich, píše AFP.

Taliansko patrilo popri USA, Turecku, Británii a Nemecku k piatim krajinám, ktoré sa najviac podieľali na misii v Afganistane v rámci nebojovej misie Rozhodná podpora. Misia bola zameraná na výcvik afganských síl, aby boli schopné zaistiť bezpečnosť svojej krajiny po odchode zahraničných jednotiek.

Stiahnutie medzinárodných síl z Afganistanu vyvolalo obavy, že v krajine získa moc hnutie Taliban, vysvetľuje agentúra AFP.