Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

UZAVRETÉ TALIANSKO: V Taliansku podľahlo koronavírusu ďalších 168 ľudí

Zdravotníci pracujú v jednom zo stanov pred nemocnicou v talianskom meste Brescia 10. marca 2020. V Taliansku podľahlo novému koronavírusu za posledných 24 hodín ďalších 168 ľudí. Ide o najvyšší nárast počtu obetí v priebehu jedného dňa. Foto: TASR/AP

Podľa Dr. Guida Giustetta, šéfa združenia lekárov severného regiónu Piemont, je lôžok tak málo, že niekto zrejme nedostane lekársku starostlivosť.

Rím 10. marca (TASR) - V Taliansku podľahlo novému koronavírusu za posledných 24 hodín ďalších 168 ľudí. Ide o najvyšší nárast obetí v priebehu jedného dňa. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.

Počet osôb nakazených koronavírusom SARS-CoV-2 sa v Taliansku zvýšil zo 7985 na 8514. V krajine evidujú celkovo 631 úmrtí v dôsledku ochorenia COVID-19. Z nákazy sa uzdravilo 1004 pacientov, čo je o 280 viac ako v pondelok.

Taliansky premiér Giuseppe Conte v pondelok večer oznámil, že karanténa platná v Lombardsku v súvislosti so šírením koronavírusu sa rozširuje na celú krajinu.

Koronavírus sa šíri, pacienta 1 prepustili z JIS



Talianski lekári oslavovali jedno malé víťazstvo v boji proti koronavírusu, keďže 38-ročného muža premiestnili z jednotky intenzívnej starostlivosti na iné oddelenie. Urobili to prvýkrát odvtedy, čo mal muž 21. februára pozitívne výsledky testov a začal tým zdravotnú krízu v Taliansku ako pacient číslo jeden. V utorok o tom informovala tlačová agentúra AP.


Vo zvyšku severného Talianska, najhoršie zasiahnutého krízou, sa šírenie vírusu zrýchľuje a lekári prirovnávajú triedenie pacientov podľa naliehavosti ich stavu k vojnovým časom - rozhodovaniu, kto bude žiť, kto zomrie a kto dostane jedno z obmedzeného počtu lôžok na jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS).



Podľa Dr. Guida Giustetta, šéfa združenia lekárov severného regiónu Piemont, je lôžok tak málo, že niekto zrejme nedostane lekársku starostlivosť.



Lekári musia brať do úvahy 15 etických odporúčaní, keď zvažujú, či pacienta prijať alebo neprijať na JIS. Kritériom je napríklad vek pacienta a pravdepodobnosť prežitia, a nie to, "kto prv príde, ten prv melie".



Vláda severotalianskeho regiónu Lombardsko dala príkaz na zvýšenie kapacity JIS-iek, čo znamená, že operačné sály a izby pooperačnej intenzívnej starostlivosti sa musia premeniť na izolované oddelenia. Liečbu totiž v súčasnosti potrebuje 440 pacientov v kritickom stave nakazených koronavírusom. Narýchlo sa takto za posledné dva týždne získalo celkovo 150 ďalších lôžok a v nasledujúcich týždňoch sa očakáva ďalších 150 lôžok.

Možno však ani to nebude stačiť.

"Žiaľ, sme iba na začiatku," uviedol Dr. Massimo Galli, šéf milánskej nemocnice Sacco pre nákazlivé ochorenia. Pre stanicu SkyTg24 povedal, že počet nakazených zaznamenaných minulý týždeň v Lombardsku bol podobný ako v čínskom meste Wu-chan koncom januára.

Galli upozornil, že ohnisko nákazy Wu-chan, odkiaľ sa koronavírus rozšíril a infikovalo sa ním vyše 80.000 ľudí v celej Číne, je koncentrovanou zaľudnenou metropolou s 11 miliónmi obyvateľov a Lombardsko je rozptýlenejšie. Ale počty nakazených "vám hovoria, že rozptýlenie (nákazy) je reálnou možnosťou", varoval Galli.

Prelát kráča po prázdnom Námestí sv. Petra po tom, ako Vatikán postavil zátarasy na okraji námestia v Ríme 10. marca 2020.
Foto: TASR/AP


V pondelok vláda v Ríme zaviedla rozsiahle nové opatrenia na obmedzenie pohybu Talianov, ktoré majú zabrániť spoločenským zhromaždeniam. Vláda si totiž uvedomila, že iba čiastočné obmedzenia nezastavia šírenie koronavírusu. Napríklad stredotaliansky región okolo hlavného mesta Rím - Lazio - zaznamenal za deň skok v prípadoch nákazy z 87 na 102. To je znak, že vírus postupuje územím od severných zhlukov ďalej.

Alarmujúca je aj vysoká úmrtnosť v Taliansku: pri 463 mŕtvych a 9172 nakazených stúpla celková talianska úmrtnosť na päť percent a v Lombardsku na šesť percent, čo je oveľa viac ako tri až štyri percentá na iných miestach sveta.

Dr. Giovanni Rezza, hlavný odborník na infekčné ochorenia v talianskych Národných ústavoch zdravia, pripísal toto vysoké percento faktu, že Taliansko má po Japonsku najstaršie obyvateľstvo na svete a medián, teda stredná hodnota veku zosnulých na vírus je 80 rokov.

Infikujú sa však aj mladí ľudia. Niektorí sú na jednotkách intenzívnej starostlivosti, ako napríklad prvá osoba testovaná pozitívne na severe krajiny, ktorá nebola v Číne - spomínaný 38-ročný zamestnanec spoločnosti Unilever menom Mattia. V Taliansku sa stal známym ako pacient číslo jeden.

Mattia, hospitalizovaný v nemocnici v meste Pavia v Lombardsku, priniesol lekárom úľavu. V pondelok začal dýchať sám, iba s podporou malého množstva kyslíka, informoval šéf JIS Dr. Francesco Mojoli. Mattiu premiestnili z JIS inde a už sa rozpráva s lekármi. "Dúfame, že fakt, že je mladý a v dobrej kondícii, mu pomôže vrátiť sa do normálneho života," povedal Dr. Mojoli, ktorého citovala agentúra AP.

Talianska vláda uisťuje, že supermarkety zostanú otvorené a zásobované



Talianska vláda uistila v utorok svojich občanov, že supermarkety zostanú otvorené a zásobované. Ubezpečením vláda reagovala na situáciu, keď po jej pondelkovom ohlásení celoštátnych a rozsiahlych protivírusových opatrení vypuklo panické nakupovanie. Obyvatelia celú noc prúdili do obchodov s 24-hodinovou prevádzkou, informovala tlačová agentúra AP.

Nakupujúci ľudia stáli v rade pred rímskym supermarketom Careffour, aby si urobili zásoby. Vláda totiž v pondelok večer rozšírila obmedzenia pohybu z ťažko zasiahnutého severného Talianska na zvyšok krajiny. Niektorí nakupujúci mali na tvári rúška či respirátory, keď čakali s nákupnými vozíkmi, kým ich vpustia do priestorov obchodu. Vpúšťali ich dnu iba po malých skupinách.

Úrad talianskeho premiéra Giuseppeho Conteho vydal po pondelkovom podpise nového dekrétu o obmedzeniach pre celé Taliansko vysvetľujúce vyhlásenie. V ňom v utorok zdôraznil, že pohyb mimo domova za "normálnymi nevyhnutými potrebami" ako nákup potravín je dovolený rovnako ako presun za prácou či zo zdravotných dôvodov.

Vo vyhlásení sa uvádza, že hromadné návaly do supermarketov idú proti zámeru nového dekrétu, ktorého cieľom je zabrániť Talianom v zhromažďovaní. Vláda podľa vyhlásenia uisťuje občanov, že trhy budú pravidelne zásobované.

V Taliansku sú zatvorené lyžiarske strediská



Talianska vláda v súvislosti s koronavírusom v utorok (9. marca) uzavrela talianske lyžiarske oblasti. Informuje o tom portál onthesnow.sk

Premiér Talianska Giuseppe Conte vyzval, aby ľudia v krajine prestali cestovať. Karanténa a izolácia bola najskôr v platnosti iba v severnom Taliansku, no opatrenie sa rozšírilo pre celú krajinu.

O ukončení lyžiarskej sezóny rozhodli lyžiarske strediská združené v lyžiarskej oblasti Dolomiti Superski.

S&P: Nový koronavírus zatiaľ neohrozuje rating Talianska


Nový koronavírus neohrozuje úverovú bonitu Talianska. Rizikom pre rating krajiny by bolo iba, ak by epidémia zhoršila dlhodobé rastové vyhliadky talianskej ekonomiky, uviedol šéf oddelenia pre rating štátov regiónu EMEA agentúry S&P Global Frank Gill.

Talianska vláda v pondelok (9. 3.) rozšírila opatrenia na zastavenie epidémie na celú krajinu. Negatívne dôsledky koronavírusu a opatrení na obmedzenie jeho šírenia zrejme stiahnu alebo už stiahli ekonomiku do recesie.

"Zásadnou otázkou, samozrejme, je, či je to len jednorazový šok alebo či to skutočne zníži dlhodobý rastový potenciál Talianska. Ak by bola pravda to druhé, potom by to ohrozovalo aj rating," povedal Gill.

S&P hodnotí úverovú bonitu Talianska známkou BBB, ktorá je druhou najnižšou v investičnom pásme. Vyhliadky ratingu sú negatívne.

Vzbury vo väzniciach si vyžiadali životy 11 väzňov



Životy najmenej 11 väzňov si vyžiadali vzbury v talianskych väzniciach, namierené proti opatreniam v súvislosti so šírením nového koronavírusu. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.

Nepokoje sa začali v nedeľu, keď väzni zakladali požiare, brali rukojemníkov a vyskytli sa aj úteky trestancov. Talianske ministerstvo spravodlivosti oznámilo, že nepokoje zasiahli viac ako 20 väzníc.

Osem väzňov prišlo o život vo väznici v meste Modena na severe Talianska a troch mŕtvych našli vo väznici v meste Rieti ležiacom približne 80 kilometrov severovýchodne od Ríma.

Predpokladá sa, že väčšinu úmrtí spôsobilo predávkovanie liekmi, ktoré väzni ukradli vo väzenských zdravotníckych zariadeniach.

Z väznice v meste Foggia je navyše na úteku 22 väzňov.

Protesty a vzbury sa začali po tom, ako úrady obmedzili kontakt s rodinnými príslušníkmi s cieľom zastaviť šírenie koronavírusu SARS-CoV-2, keďže Taliansko je najviac zasiahnutou krajinou v Európe.

V Taliansku podľahlo novému koronavírusu za posledných 24 hodín ďalších 168 ľudí. Celkový počet úmrtí je 631 a 8514 osôb je nakazených. Z nákazy sa vyliečilo 1004 pacientov.

Fontana di Trevi v Ríme je pre verejnosť neprístupná



Rímska radnica z preventívnych dôvodov uzavrela pre verejnosť prístup k Fontáne di Trevi. Ide o súčasť opatrení v boji proti koronavírusu, informovala v utorok agentúra ANSA.

V Ríme, rovnako ako v celom Taliansku, sú zatvorené všetky múzeá, divadlá a kiná. Vo Vatikáne uzavreli Baziliku sv. Petra i rovnomenné námestie.

Taliansko je v počte prípadov nakazených koronavírusom i jeho obetí v celosvetovej bilancii na druhom mieste za Čínou, odkiaľ sa koronavírus SARS-CoV-2 začal na prelome rokov šíriť do ďalších krajín. Talianske úrady sa teraz sériou rôznych opatrení snažia minimalizovať zhromažďovanie ľudí a naliehajú na obyvateľov, aby bez vážneho dôvodu neopúšťali svoje domovy.

Fontána di Trevi je najväčšou fontánou v Ríme a medzi filmármi patrí k najviac obľúbeným na svete: objavila sa vo filme Prázdniny v Ríme, kde hrali Audrey Hepburnová a Gregory Peck, v snímke Sladký život s Marcellom Mastroiannim a Anitou Ekbergovou, či vo filme Zaľúbený blázon a mnohých ďalších. Je vyhľadávaným cieľom turistov, ktorí sa pri nej fotografujú a hádžu do nej mince.