Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Taliansko počas sviatkov sprísni obmedzenia v oblasti cestovania

Žena kráča okolo pouličného predavača pečených gaštanov pri Španielskych schodoch v talianskom Ríme 2. decembra 2020. Foto: TASR/AP

Vláda premiéra Gueseppeho Conteho sa rozhodla v období od 21. decembra do 6. januára zakázať cestovanie medzi jednotlivými talianskymi regiónmi.

Rím 3. decembra (TASR) - Talianska vláda sa vo štvrtok dohodla na zavedení prísnych obmedzení v oblasti cestovania, ktoré budú v krajine v platnosti počas vianočných a novoročných sviatkov s cieľom zastaviť šírenie koronavírusu SARS-CoV-2. Informovala o tom agentúra DPA.

Vláda premiéra Gueseppeho Conteho sa rozhodla v období od 21. decembra do 6. januára zakázať cestovanie medzi jednotlivými talianskymi regiónmi. Ľudia podľa DPA nebudú môcť vycestovať do svojich rekreačných domov na pobreží alebo v horách.

Výnimky sa týkajú cestovania za prácou, cestovania zo zdravotných dôvodov a iných mimoriadnych situácií.

Vláda obyvateľov žiada, aby 25. a 26. decembra a 1. januára necestovali a zdržiavali sa vo svojich obciach. Výnimky sú možné v prípade cesty do práce a mimoriadnych situácií.

Taliansky minister zdravotníctva Roberto Speranza v stredu oznámil, že v Taliansku bude i naďalej platiť čiastočný lockdown a trojstupňový systém obmedzení. Opatrenia sa však sprísnia počas Vianoc.

"K sviatkom musíme pristupovať s čo najväčšou vážnosťou, ak v januári nechceme ďalšie zatváranie," povedal Speranza, ktorého vyjadrenia sprostredkovala agentúra ANSA.

V oblastiach, ktoré sú zaradené medzi tzv. červené zóny, môžu obyvatelia vychádzať z domu len vo výnimočných prípadoch, ako sú cesta do práce a na nákupy. Obyvatelia v zónach s nižšou mierou rizika (žlté zóny) mohli až doteraz slobodne cestovať, pripomína DPA.