Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pokračoval súd so Salvinim, vypovedala exministerka obrany

Matteo Salvini, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Trentová na súde vypovedala, že ako ministerke obrany jej v danom prípade prináležalo iba preveriť, či nejde o vojenskú loď.

Palermo 2. decembra (TASR) - V sicílskom Palerme v piatok pokračoval súdny proces s talianskym ministrom dopravy Matteom Salvinim. Minister sa na pojednávaní nezúčastnil, vypovedať prišla bývalá ministerka obrany Elisabetta Trentová. Informuje o tom TASR, ktorá čerpala zo správ agentúr APA a ANSA.

Salvini ako minister vnútra v auguste 2019 odmietal šesť dní povoliť španielskej záchrannej lodi Open Arms so 147 migrantmi zakotviť v prístave Lampedusa. Vylodenie migrantov v Taliansku nakoniec nariadil prokurátor. Podľa obžaloby sa Salvini svojím konaním dopustil zneužitia právomocí a trestného činu obmedzovania osobnej slobody.

Trentová na súde vypovedala, že ako ministerke obrany jej v danom prípade prináležalo iba preveriť, či nejde o vojenskú loď. Pod nariadením zakazujúcim lodi zakotviť v Taliansku boli napokon podpísaní šéfovia vládnych rezortov vnútra, infraštruktúry a obrany.

Vtedajší minister infraštruktúry Danilo Toninelli súdu povedal, že osobne si nebol vedomý možných rizík pre verejnú bezpečnosť a zdravie spojených s vylodením migrantov v Taliansku, avšak o rizikách ho informoval minister vnútra.

Sám Salvini považuje tento súdny proces za absurdný. "Mám sa zodpovedať pred súdom za to, že som chránil hranice Talianska?" posťažoval sa.