Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Taliansko odhalilo ďalšie porušenia predpisov v domovoch pre seniorov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V niektorých domovoch prebieha vyšetrovanie pre podozrenie zo spáchania trestných činov, dôvodom je obrovský počet úmrtí súvisiacich s koronavírusom.

Rím 29. apríla (TASR) - Talianska zdravotná polícia odhalila ďalšie porušenia nariadení v opatrovateľských domovoch, vážne zasiahnutých pandémiou nového koronavírusu. Jeden takýto domov pre seniorov nemal vôbec povolenie na prevádzku. Informácie v stredu priniesla tlačová agentúra AP.

Pandémia ochorenia COVID-19 spôsobená koronavírusom si vyžiadala veľký počet obetí práve medzi seniormi v talianskych opatrovateľských zariadeniach - po celej krajine ich zomreli stovky. Samotné Taliansko je ohniskom pandémie v Európe.

Nákaza takisto naplno odhalila závažné nedostatky v talianskej sieti zle riadených opatrovateľských domovoch pre seniorov, ktoré riadi celá škála správcov - od verejných, súkromných a cirkevných inštitúcií až po nadácie.

V niektorých domovoch prebieha vyšetrovanie pre podozrenie zo spáchania trestných činov, dôvodom je obrovský počet úmrtí súvisiacich s koronavírusom. Ďalšie domovy dostali pokuty a ich manažérov odovzdali justičným orgánom, a to za sériu porušení, ktoré sa vynorili počas inšpekcií zdravotnej polície patriacej ku karabinierom.

Ministerstvo zdravotníctva zverejnilo výsledky najnovšieho kola inšpekcií.