Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Talianska polícia pátra po takmer 500 mafiánoch

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/AP

Na úteku je podľa talianskych policajtov presne 498 podozrivých mafiánov.

Rím 30. januára (TASR) - V Taliansku uteká pred spravodlivosťou stále takmer 500 členov rôznych mafiánskych skupín. S odvolaním sa na údaje, ktoré vo štvrtok zverejnila talianska polícia, o tom informuje agentúra DPA.

Na úteku je podľa talianskych policajtov presne 498 podozrivých mafiánov. Medzi nimi je 55 zločincov, na ktorých boli Interpolom vydané medzinárodné zatykače, ako aj 134 členov obávanej zločineckej skupiny 'Ndrangheta.

Citované údaje boli zverejnené pri príležitosti medzinárodnej policajnej konferencie o boji proti skupine 'Ndrangheta s názvom I-Can (Spolupráca Interpolu proti 'Ndranghete).

"Potrebujeme medzinárodný prístup v boji proti tejto celosvetovej hrozbe," povedal o tejto zločineckej organizácii zástupca šéfa talianskej polície Vittorio Rizzi.

Konferencia sa koná v meste Reggio di Calabria na juhu Talianska. Ide o chudobnú oblasť, v ktorej 'Ndrangheta vznikla.

Kalábrijská mafia je najsilnejšou zločineckou skupinou na svete. Pôsobí v 32 krajinách Európy, Afriky, Ameriky a Oceánie a je hlavným sprostredkovateľom na svetovom trhu s drogami, opisuje ju talianska polícia.

Sila tejto organizácie spočíva v jej vysoko utajenej vnútornej organizačnej štruktúre, ktorá je poprepájaná rodinnými väzbami. Preto je pre policajtov obzvlášť náročné do tejto štruktúry preniknúť.

S úradmi spolupracuje približne 1200 osôb napojených na mafiánske skupiny, z nich 42 percent pochádza z neapolskej Camorry, 22 percent zo sicílskeho klanu Cosa Nostra a iba 15 percent z kalábrijskej 'Ndranghety, uvádzajú policajti.

Podľa týchto zdrojov vrchol hierarchickej štruktúry pozostáva z "tajného výboru", ktorého členov nepoznajú ani šéfovia 'Ndranghety nižšie "v reťazci velenia".