Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Talianska polícia zadržala desať osôb za financovanie terorizmu

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Hlavným podporovateľom extrémistov má byť tuniský podnikateľ žijúci v regióne Abruzzy, ktorý svoju činnosť skrýval za firmy zaoberajúce sa renováciou budov a obchodovaním s kobercami.

Rím 7. septembra (TASR) - Desať ľudí — dvoch Talianov a ôsmich Tunisanov — zatkla v sobotu talianska polícia pri záťahu v regióne Abruzzy. Sú obvinení okrem iného z daňových únikov a prania špinavých peňazí, ktorými financovali teroristické aktivity, uviedla podľa agentúry APA prokuratúra v meste L'Aquila.

Medzi zatknutými osobami je aj imám mešity nachádzajúcej sa neďaleko mesta Teramo a talianska daňová poradkyňa. "Značné sumy peňazí", ktorých časť pochádza z daňových podvodov, sa podľa prokuratúry prostredníctvom fiktívnych firiem dostali do rúk bývalého Frontu an-Nusra v Sýrii, napojeného na teroristickú sieť al-Káida, ako aj zradikalizovaných imámov žijúcich v Taliansku.

Z týchto finančných prostriedkov bol podporovaný aj imám, ktorý už bol v Taliansku odsúdený za terorizmus, a ďalší, ktorého vypovedali z krajiny za jeho extrémistické postoje.

Hlavným podporovateľom extrémistov bol podľa talianskej finančnej polície tuniský podnikateľ žijúci v regióne Abruzzy, ktorý svoju činnosť skrýval za firmy zaoberajúce sa renováciou budov a obchodovaním s kobercami. Získané finančné prostriedky boli najprv transferované do Nemecka, Británie alebo Belgicka a následne ich kuriéri dostali do Turecka a Sýrie.

Počas vyšetrovania talianske bezpečnostné zložky zaistili aj hotovosť a nehnuteľnosti v hodnote viac ako jeden milión eur vrátane niekoľkých bytov kúpených niektorými podozrivými.