Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Talianska polícia zaistila luxusný tovar zakúpený oficiálne ako rúška

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Podvod s respirátormi odhalila náhodou aj polícia v Španielsku.

Rím 18. februára (TASR) - Talianska finančná polícia skonfiškovala v súvislosti s nákupom rúšok a respirátorov za vyše miliardu eur luxusný tovar vrátane náramkových hodiniek, áut a jednej jachty v celkovej hodnote okolo 70 miliónov eur. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA.

Vyšetrovatelia skupinu podozrivých obvinili z nelegálneho ovplyvňovania a prania špinavých peňazí. Mali sprostredkovať zmluvy medzi tromi čínskymi konzorciami a úradom splnomocnenca pre boj proti koronavírusu, za čo dostali provízie v hodnote desiatok miliónov eur. Predmety, zaistené v súvislosti s touto akciou, vlastnilo niekoľko firiem, v ktorých podozriví pôsobili.

Uzavreté zmluvy sa podľa polície týkali nákupu 800 miliónov chirurgických rúšok a respirátorov typu FFP2 a FFP3 v celkovej hodnote 1,25 miliardy eur. Taliansky denník Corriere della Serra v stredu informoval, že nelegálna dohoda bola uzavretá vlani na jar, keď Taliansko čelilo prvej vlne koronavírusovej pandémie.

Splnomocnenec talianskej vlády pre boj s koronavírusom Domenico Arcuri a štátna agentúra Invitalia medzičasom ohlásili, že sa stali objektom nelegálneho vykorisťovania. Úrady budú naďalej spolupracovať s vyšetrovateľmi a preverujú právne kroky na získanie odškodnenia.

Podvod s respirátormi odhalila náhodou aj polícia v Španielsku. Počas razie v hoteli pri Madride našla približne štyri milióny falošných certifikovaných respirátorov typu KN95 a FFP2, ako aj tlačiareň, ktorá bola schopná tlačiť na respirátory certifikačnú značku CE. Policajti prehľadali hotel po prijatí oznámenia o zhromaždení 48 mladistvých, ktoré porušovalo karanténne obmedzenia. Manažéra hotela zadržali pre podozrenie z falšovania dokladov..