Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Taliansko je ochotné byť garantom rusko-ukrajinskej mierovej dohody

Na archívnej snímke zo 17. februára 2022 sprava ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a taliansky šéf diplomacie Luigi Di Maio počas spoločnej tlačovej konferencie v Moskve. Foto: TASR/AP

Ukrajinskí vyjednávači v utorok na rokovanie s Ruskom priniesli návrhy na prijatie neutrálneho štatútu Ukrajiny výmenou za bezpečnostné záruky.

Rím 30. marca (TASR) - Taliansko je ochotné byť jedným z garantov prípadnej mierovej dohody medzi Ukrajinou a Ruskom, ktorá bude obsahovať klauzulu o neutralite, vyhlásil v stredu taliansky minister zahraničných vecí Luigi Di Maio. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Rím "ponúkne všetko svoje úsilie, schopnosti a skúsenosti", aby tak mohol "zásadne prispieť" k mierovej dohode, uviedol Di Maio. Šéf rezortu diplomaciu zároveň reportérom v Berlíne povedal, že Taliansko je ochotné byť garantom akéhokoľvek prísľubu neutrality, ktorý by mohol byť súčasťou stratégie na ukončenie vojny.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovoril v pondelok s talianskym premiérom Mariom Draghim o tom, ako Taliansko pomôže s vytvorením systému, ktorý poskytne Ukrajine bezpečnostné záruky a ochráni ju pred budúcimi hrozbami.

Podľa kancelárie talianskeho premiéra vyjadril Draghi počas telefonátu so Zelenským "úplnú ochotu prispieť k medzinárodným krokom smerovaným k ukončeniu vojny a k podpore trvácneho riešenia krízy na Ukrajine".

Ukrajinskí vyjednávači v utorok na rokovanie s Ruskom priniesli návrhy na prijatie neutrálneho štatútu Ukrajiny výmenou za bezpečnostné záruky. V praxi by to znamenalo, že Ukrajina by sa vzdala možnosti stať sa členom vojenských aliancií, akou je napríklad NATO, a na jej území by sa nenachádzali vojenské základne iných štátov, pripomína agentúra Reuters. Tieto návrhy, ktoré by sa však realizovali len v prípade uzavretia úplného prímeria, počítajú aj s 15-ročným obdobím konzultácií o štatúte Krymského polostrova, ktorý Rusko v roku 2014 anektovalo.