Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Taliansko prekročilo hranicu milióna prípadov nákazy koronavírusom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Za posledných 24 hodín zaznamenali v krajine takmer 33.000 nových infikovaných.

Rím 11. novembra (TASR) - Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom v Taliansku v stredu prekročil symbolickú hranicu jeden milión a celkovo v krajine zomrelo takmer 43.000 ľudí. Ukazujú to oficiálne údaje ministerstva zdravotníctva, informovala tlačová agentúra AFP.

Za posledných 24 hodín zaznamenali v Taliansku takmer 33.000 nových infikovaných, takže celkový počet prípadov nákazy stúpol v krajine na 1.028.424.

V krajine pribúdajú rýchlo nielen infikovaní, ale aj mŕtvi - zomrelo ďalších 623 ľudí, najviac za jeden deň od začiatku pandémie, a celkovo je obetí 42.953.

Infekcia koronavírusom zasiahla túto krajinu ako prvú v Európe začiatkom roka a najvážnejšie boli vtedy postihnuté severotalianske oblasti. Vláda preto zaviedla bezprecedentnú celoštátnu karanténu (lockdown), ktorý výrazne spomalil prenos koronavírusu, ale ničil ekonomiku.

Po pokojnejšej situácii počas leta však začali prípady nákazy v posledných týždňoch znovu rásť, ako vyplýva z údajov ministerstva.

Vláda premiéra Giuseppeho Conteho zaviedla celoštátny nočný zákaz vychádzania a nariadila aj skoršie zatváranie barov a reštaurácií. Avšak v regiónoch, kde je výskyt prípadov najväčší, nariadila úplné zatvorenie týchto podnikov a aj ďalšie obmedzenia v pohybe obyvateľstva.

Odborníci v oblasti medicíny však vyvíjajú tlak na Conteho, aby prijal ešte prísnejšie celoštátne opatrenia, a varovali, že zdravotnícke služby už začínajú byť preťažené.

Šéf oddelenia pre infekčné choroby v poprednej milánskej nemocnici Sacco, Massimo Galli, v pondelok 9. novembra varoval, že situácia sa "už do veľkej miery vymkla spod kontroly".

Conte v interview pre denník La Stampa v stredu povedal, že pracuje na tom, aby "sa vyhol zatvoreniu celého talianskeho územia".

"Neustále sledujeme vývoj nákazy a kapacitu nášho zdravotníckeho systému a jeho schopnosť reagovať na situáciu," uviedol premiér. "Predovšetkým sme si istí, že čoskoro uvidíme účinky obmedzujúcich opatrení, ktoré sme už zaviedli," dodal.

Taliansko je desiatou krajinou, ktorá prekročila hranicu milióna prípadov nákazy, po USA, Indii, Brazílii, Rusku, Francúzsku, Španielsku, Argentíne, Spojenom kráľovstve a Kolumbii, vyplýva z výpočtov agentúry AFP.