Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ruská ambasáda v Taliansku uverejnila fotky politikov s Putinom

Matteo Salvini, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Jedinou významnou straníckou líderkou, ktorá sa na fotografiách neobjavila, bola krajne pravicová politička G. Meloniová, ktorej strana Bratia Talianska patrí medzi hlavných favoritov hlasovania.

Rím 23. septembra (TASR) - Ruská ambasáda v Taliansku zverejnila len tri dni pred tamojšími parlamentnými voľbami na sociálnej sieti Twitter fotografie takmer všetkých lídrov hlavných talianskych politických strán s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

"Z nedávnej minulosti vo vzťahoch medzi Ruskom a Talianskom. Máme nejaké spomienky," napísalo ruské veľvyslanectvo na konci predvolebnej kampane, ktorá sa v Taliansku zameriavala predovšetkým na vojnu na Ukrajine a väzby Talianska s Moskvou.

Jedinou významnou straníckou líderkou, ktorá sa na fotografiách neobjavila, bola krajne pravicová politička Giorgia Meloniová, ktorej strana Bratia Talianska (FdI) patrí medzi hlavných favoritov nedeľňajšieho hlasovania.

Na jednej zo zverejnených snímok je zachytený Putin s talianskym expremiérom Silviom Berlusconim, ako sa k sebe nakláňali, spresňuje AFP. Na ďalšej fotografii je vidieť Putina, ako si podáva ruku s usmievajúcim sa vodcom stredoľavicovej Demokratickej strany (PD) Enricom Lettom.

Ďalšia snímka zachytáva Putina s Matteom Salvinim, lídrom protiimigračnej Ligy Severu a dlhodobým Putinovým obdivovateľom, expremiérom Giuseppem Contem, ktorý je v súčasnosti na čele populistického Hnutia piatich hviezd, a súčasným talianskym ministrom zahraničných vecí Luigim Di Maiom.

Na poslednej snímke bol zase usmievajúci sa Putin odfotografovaný pri tom, ako si podával ruku s bývalým talianskym premiérom Matteom Renzim, ktorý v súčasnosti vedie centristickú stranu Italia Viva, hoci ako podotýka AFP Renzi na tejto fotografii nevyzeral príliš uvoľnene.

Úradujúca talianska vláda vedená premiérom Mariom Draghim v súvislosti s vojnou na Ukrajine jasne podporila západné sankcie proti Rusku, pripomína AFP.

Meloniová opatrenia aj vyslanie zbraní Kyjevu taktiež podporila, vo voľbách však o hlasy bojuje ako súčasť pravicovej aliancie spolu so Salvinim a Berlusconim. Salvini sa pritom na adresu sankcií vyjadril nanajvýš kriticky s tým, že Európe a Taliansku ublížia viac ako Moskve.