Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Taliansko sa naposledy rozlúčilo s popularizátorom vedy Pierom Angelom

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

V utorok sa mal konať aj pohreb, ktorý podľa želania zosnulého nemal byť cirkevný.

Rím 16. augusta (TASR) - Taliansko sa v utorok naposledy rozlúčilo s televíznym popularizátorom vedy Pierom Angelom, "národným pokladom" často prirovnávaným k britskému prírodovedcovi a moderátorovi Davidovi Attenboroughovi. Informovala o tom agentúra ANSA.

Pozostatky Angelu, ktorý zomrel v sobotu 13. augusta vo veku 93 rokov, boli vystavené v utorok dopoludnia v Kapitole, sídle rímskej radnice. Prišli si ho tam uctiť stovky ľudí.

V utorok sa mal konať aj pohreb, ktorý podľa želania zosnulého nemal byť cirkevný.

Rodák z Turína Piero Angela bol televíznym moderátorom, vedeckým žurnalistom, spisovateľom a klaviristom.

Začínal ako rozhlasový reportér, potom sa stal zahraničným dopisovateľom a v 60. rokoch 20. storočia sa osvedčil ako moderátor hlavného spravodajstva na talianskej verejnoprávnej stanici RAI.

Najviac je známy ako tvorca a moderátor programov nakrútených podľa vzoru dokumentárnych filmov britskej stanice BBC a Attenborougha, ku ktorému ho často prirovnávali - ale tiež svojimi novinárskymi prácami zverejňovanými v mnohých časopisoch a ďalších publikáciách.

Jeho typický, dlhodobo vysielaný a pôvodný program Quark sa začal v roku 1981 a pre veľký dopyt naň Angela v 90. rokoch nadviazal reláciou Super Quark.

Napísal 33 kníh, z ktorých sa predali vyše tri milióny výtlačkov. Dostal množstvo čestných titulov, vytvoril vyše 60 dokumentárnych filmov a stovky televíznych epizód. Udelili mu sedem talianskych televíznych ocenení Telegatto a osemkrát získal národnú televíznu cenu za réžiu.

Taliansky prezident Sergio Mattarella a premiér Mario Draghi mu cez víkend vzdali poctu a označili ho za "veľkého Taliana".

"Pôsobil chladne, ale mal v sebe oheň," povedal jeho syn Alberto Angela, ktorý ide v otcových šľapajach.