Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Salvini odsúdil Sorosove vyjadrenia o financovaní Ligy Severu Ruskom

Na snímke Matteo Salvini. Foto: TASR/AP

Soros sa vo svojom prejave prednesenom na ekonomickom fóre v severnom Taliansku zameral na proruskú agendu novej talianskej vlády.

Rím 4. júna (TASR) - Talianska Liga Severu (LN) odsúdila v pondelok vyjadrenia amerického miliardára a filantropa Georgea Sorosa, ktorý v nedeľu vyslovil pochybnosti, či táto pravicová a protiimigračná strana nedostala finančné prostriedky z Ruska, napísala agentúra AP.

Soros sa vo svojom prejave prednesenom na ekonomickom fóre v severnom Taliansku zameral na proruskú agendu novej talianskej vlády, ktorú vytvorila euroskeptická Liga Severu a populistické Hnutie piatich hviezd (M5S).

Na otázku možného zasahovania Ruska do talianskej zahraničnej politiky Soros odpovedal, že ho presadzovanie "negatívneho vplyvu" Ruska v Európe "veľmi znepokojuje". Zároveň dodal, že Taliani majú právo opýtať sa, či Moskva finančne podporuje Ligu Severu.

Predseda Ligy Matteo Salvini v pondelok vyhlásil, že jeho strana "nikdy od Ruska nedostala ani líru, euro či rubeľ," i keď ruského prezidenta Vladimira Putina on osobne pokladá "za jedného z najväčších štátnikov".