Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Senátny výbor zamietol žiadosť o vyšetrovanie Salviniho

Na snímke je Matteo Salvini. Foto: TASR/AP

Rozhodnutie výboru však ešte môže zvrátiť hlasovanie celého Senátu.

Rím 26. mája (TASR) – Osobitný výbor talianskeho Senátu dnes zamietol žiadosť sudcov o vyšetrovanie lídra krajne pravicovej strany Liga Severu Mattea Salviniho. Žiadosť súvisela s tým, že Salvini v auguste minulého roka ešte ako minister vnútra odmietol povoliť lodi prepravujúcej viac ako 100 migrantov zachránených na mori zakotviť v Taliansku. Informovali o tom v utorok agentúry Reuters a AFP.

Rozhodnutie výboru však ešte môže zvrátiť hlasovanie celého Senátu. Podľa talianskeho práva bývalých ministrov nie je možné súdiť bez odňatia ich imunity Senátom.

"Ako minister vnútra som mal povinnosť obmedziť nelegálne prisťahovalectvo a bojovať proti pašovaniu ľudí a otroctvu," komentoval Salvini na Facebooku rozhodnutie výboru.

Za 14 mesiacov vo funkcii ministra vnútra Salvini bránil príchodu migrantov a záchranným lodiam nezávislých humanitárnych organizácií sa vyhrážal pokutami. Na ostatné európske štáty naliehal, aby prijali viac migrantov.

Podľa agentúry AFP nejde v súvislosti so Salvinim o prvý takýto prípad. Vo februári Senát hlasoval o možnosti zbaviť ho poslaneckej imunity, aby sa mohol postaviť pred súd za takmer identický prípad, keď vlani v júli zabránil migrantom vystúpiť z lode na talianskom pobreží. Predbežné vypočutie v tomto konaní vzhľadom na koronavírusovú pandémiu trikrát odložili. Uskutočniť sa má 3. októbra.