Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Taliansko si predvolalo veľvyslanca pre obvinenia z proruskej kampane

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Spor sa týka sobotňajšieho príspevku ruskej ambasády v Ríme na Facebooku, ktorý poukazoval na "porušovanie práv ruských občanov" v zahraničí.

Rím 6. júna (TASR) - Taliansko si v pondelok predvolalo ruského veľvyslanca Sergeja Razova po tom, čo Moskva obvinila talianske médiá z protiruskej propagandy v súvislosti s informovaním o vojne na Ukrajine. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

Ako uviedlo ministerstvo zahraničných vecí v Ríme, veľvyslancovi Ruskej federácie Razovovi chce tlmočiť odmietnutie "narážok týkajúcich sa údajného zapojenia médií našej krajiny do protiruskej kampane".

Štátny tajomník talianskeho rezortu diplomacie Ettore Francesco Sequi takisto dôrazne odmietol obvinenia ministerstva zahraničných vecí v Moskve ohľadom "nemorálnosti" niektorých zástupcov talianskych inštitúcií a médií.

Spor sa týka sobotňajšieho príspevku ruskej ambasády v Ríme na Facebooku, ktorý poukazoval na "porušovanie práv ruských občanov" v zahraničí. Moskva hovorí o "predpojatom prístupe" médií ponúkajúcich spravodajstvo o invázii na Ukrajine, ktorý má "kľúčový vplyv na postoj Talianov voči Rusom".

V príspevku na sociálnej sieti Rusko hovorí o "kampani Talianska proti ruskej kultúre a jej predstaviteľom, (ktorá) viedla k sérii nepríjemných incidentov". Ako príklad uvádza údajnú diskrimináciu Rusov v zdravotníckom či bankovom sektore.

Taliansky minister zahraničia Luigi Di Maio v nedeľu vyhlásil, že tamojšie médiá "hovoria, čo sa deje, že Rusko proti Ukrajine nasadilo vyše 2000 rakiet, že 200 detí zomrelo".

Premiér Talianska Mario Draghi silne podporuje sankcie voči Moskve, hoci časti jeho vládnej koalície dlhodobo udržiavajú blízke vzťahy s Kremľom a trvalo im dlho, kým odsúdili ruskú ofenzívu voči Ukrajine, komentuje AFP.

Taliansky parlamentný výbor pre bezpečnosť republiky (COPASIR) začal v máji vyšetrovanie vo veci šírenia dezinformácií v televízii, ktoré súvisia s častým objavovaním sa ruských hostí v spravodajských reláciách.