Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

SMUTNÉ VÝROČIE: Uplynulo desať rokov od nehody lode Costa Concordia

Na archívnej snímke z 30. januára 2012 čajky letia neďaleko potopenej výletnej lode Costa Concordia, ktorá narazila na plytčinu pri ostrove Giglio. Foto: TASR/AP

Vrak lode sa podarilo dostať na hladinu vďaka zložitej námornej operácií, ktorá trvala celkovo 30 mesiacov.

Rím 13. januára (TASR) - Luxusná výletná loď Costa Concordia s vyše 4200 pasažiermi a členmi posádky na palube pred desiatimi rokmi, 13. januára 2012, pri riskantnom manévri havarovala. Narazila do podmorského útesu neďaleko ostrova Giglio pri západnom pobreží Talianska, prevrátila sa na bok a čiastočne potopila. Nešťastie si vyžiadalo 32 obetí.

Na archívnej snímke z 12. januára 2012 vynorená strana potopenej výletnej lodi Costa Concordia.
Foto: TASR/AP


Taliansko si štvrtkové výročie katastrofy pripomína celodennými spomienkovými akciami, ktoré vyvrcholia vigíliou so sviečkami o 21.45 h – v okamihu, keď loď narazila na skaliská.

Ako píše agentúra AP, spomienkové udalosti sú venované obetiam tragédie, tým, čo v tú noc prežili, ale aj obyvateľom Giglia, ktorí vzali k sebe pasažierov a členov posádky.

Na kombosnímke amatérsky fotograf Giuseppe Modesti pózuje s tabletom na ostrove Giglio (hore) z 12. januára 2022 a dole pohľad na to isté miesto z 3. februára 2012.
Foto: TASR/AP


"Keď si my, ostrovania, spomíname na nejakú udalosť, vždy hovoríme, či to bolo pred alebo po Concordii," povedal Matteo Coppa, ktorý mal v čase potopenia lode 23 rokov a lovil vtedy na móle.

Príčinou chaosu, ktorý nastal, keď sa pasažieri snažili vystúpiť z lode, bol podľa prokuratúry oneskorený príkaz na evakuáciu a protichodné pokyny posádky. Kapitána lode Francesca Schettina v roku 2015 súd uznal za vinného vo veci neúmyselného zabitia, spôsobenia zranení, ako aj predčasného opustenia lode a vymeral mu trest 16 rokov väzenia.

Na archívnej snímke z 12. januára 2012 vynorená strana potopenej výletnej lodi Costa Concordia, ktorá narazila na plytčinu pri ostrove Giglio.
Foto: TASR/AP


Vrak lode Costa Concordia sa podarilo dostať na hladinu vďaka zložitej námornej operácií, ktorá trvala celkovo 30 mesiacov.

Na kombosnímke časť prístavu na ostrove Giglio (hore) z 12. januára 2022 a dole pohľad na to isté miesto z 19. januára 2012.
Foto: TASR/AP


Medzinárodné združenie prevádzkovateľov výletných lodí CLIA vo vyhlásení pre AP zdôraznilo, že bezpečnosť pasažierov a posádky je najvyššou prioritou odvetvia. CLIA dodala, že za posledných desať rokov spolupracovala s Medzinárodnou námornou organizáciou na "neustálom zlepšovaní bezpečnosti".