Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Taliansko si uctilo pamiatku sudcu Falconeho zavraždeného mafiou

Giovanni Falcone, archívne foto. Foto: TASR/AP

V tom čase bol vyšetrujúci sudca tvárou boja proti organizovanému zločinu v Taliansku. Zavraždili ho po sérii súdnych procesov.

Palermo 23. mája (TASR) - Talianski politici si v nedeľu uctili pamiatku vyšetrujúceho sudcu Giovanniho Falconeho, zavraždeného sicílskou mafiou neďaleko mesta Palermo presne pred 29 rokmi. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

"Vieme, že mafia stále existuje a z tohto dôvodu je potrebné byť vždy v stave vysokej pohotovosti," povedal taliansky prezident Sergio Mattarella v príhovore v sicílskej metropole Palermo.

Mafia ešte nie je zlikvidovaná a stále má svoje chápadlá v protizákonných a ohavných aktivitách v Taliansku aj v zahraničí, uviedol 79-ročný prezident.

Obávaný lovec mafiánov Falcone zahynul spolu so svojou manželkou pri atentáte, pri ktorom sicílska mafia Cosa Nostra 23. mája 1992 odpálila 500-kilogramovú nálož nastraženú na diaľnici, keď okolo prechádzalo auto s Falconem, jeho manželkou a troma osobnými strážcami. Všetci prišli o život.

V tom čase bol vyšetrujúci sudca tvárou boja proti organizovanému zločinu v Taliansku. Zavraždili ho po sérii súdnych procesov v 80. rokoch a začiatkom 90. rokov 20. storočia, keď bolo odsúdených a uväznených množstvo členov mafie.

Jedného z Falconeho najbližších kolegov, Paola Borsellina, pripravila takisto mafia podobným spôsobom o život o dva mesiace neskôr.

Talianska ministerka vnútra Luciana Lamorgeseová v nedeľu pripomenula, že Falcone pomáhal zriaďovať protimafiánsky úrad, ktorý je v súčasnosti pilierom boja proti mafii.

V Taliansku pôsobia viaceré zločinecké organizácie ako Camorra z regiónu Kampánia a 'Ndrangheta z Kalábrie, ale tiež spomínaná Cosa Nostra.

Na juhu Talianska v súčasnosti prebieha obrovský súdny proces s členmi 'Ndranghety - obvinených a svedkov sú stovky.