Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Sopka Etna je vyššia o niekoľko desiatok metrov

Na snímke erupcia Etny, najväčšej aktívnej sopky v Európe z mesta Linguaglossa na juhotalianskom ostrove Sicília v pondelok 9. mája 2021. Foto: TASR/AP

Severovýchodný kráter sopky Etna dosiahol v roku 1981 rekordnú výšku 3350 metrov nad morom.

Rím 11. augusta (TASR) – Výška krátera na juhovýchodnom úbočí sopky Etna na talianskej Sicílii vzrástla po šiestich mesiacoch aktivity o niekoľko desiatok metrov. Oznámil to taliansky Národný inštitút pre geofyziku a vulkanológiu (INGV), informovala v stredu agentúra AFP.

Najmladší a najaktívnejší kráter Etny dosiahol rekordnú výšku 3357 metrov nad morom, uviedol INGV so sídlom v sicílskom meste Catania. Etna je najväčšia aktívna sopka v Európe.

„Vďaka analýze a spracovaniu družicových snímok sme zistili, že juhovýchodný kráter je teraz oveľa vyšší než jeho starší brat, severovýchodný kráter, ktorý bol 40 rokov nesporným vrcholom Etny," uviedli vedci.

Zhruba 50 aktivít, pri ktorých vulkán chrlil lávu a popol, viedli od polovice februára k „zreteľnej transformácii tvaru sopky". Inštitút jej rozmery vypočítal prostredníctvom družicových snímok.

Severovýchodný kráter sopky Etna dosiahol v roku 1981 rekordnú výšku 3350 metrov nad morom. V dôsledku zosuvov klesla v roku 2018 jeho výška na 3326 metrov.